Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Ontmoeten zonder grenzen

Afgelopen weken waren we weer op werkverlof in Nederland. Voor de verandering een keer in de zomer. Heerlijk, even weg van de winterse kou (en vroege duisternis) in de Kaap.

Als iemand me vraagt wat ik het meeste mis van Nederland, dan kan ik eigenlijk altijd maar twee dingen bedenken: altijd en overal kunnen fietsen, en de lange zomeravonden. Aan beide konden we ons hart weer ophalen.

Dordrecht

Tijdens één van de weekenden in Nederland waren we in Dordrecht, om daar kennis te maken met de groep jongeren die volgend jaar naar Zuid-Afrika komt. Ik schreef in mijn vorige blog al over een Contextueel Bijbellezen project dat ik samen met een collega opzet. De groep in Dordrecht is onderdeel van dat project. We zijn met hen begonnen het verhaal van de barmhartige Samaritaan te lezen.

Nederlandse context

Dit verhaal lazen we natuurlijk in de context van de reis die deze jongeren gaan maken. Ze zullen grenzen over gaan, en nieuwe mensen ontmoeten. Maar ook in Nederland ontmoet je elke dag anderen - bekenden en onbekenden. We begonnen daarom in de Nederlandse context: hoe ontmoet je een ander eigenlijk? En wat doe je als je iemand ontmoet die erg van jou verschilt? Welke mensen of groepen in de samenleving vermijdt je liever?

Eén van de dingen die naar voren kwam was dat het voor de jongeren soms best lastig is om met ouderen in contact te komen, vanwege het grote leeftijdsverschil. Ook met mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn (vluchtelingen werd als voorbeeld genoemd) is het soms lastig contact maken.

Het verhaal

Na het gesprek over onze ervaringen en ideeën over het ontmoeten van anderen, lazen we het verhaal van de barmhartige Samaritaan in Lukas 10. We keken samen welke personages er in het verhaal voorkomen en wat we over hen te weten komen, wie eigenlijk de hoofdpersoon is, en in wie we iets van onszelf terugzien.

De jongeren concludeerden: als we goed lezen, is de overvallen man de hoofdpersoon. Hij is degene die uiteindelijk beseft wie zijn naaste is geworden: iemand van wie hij dat het minst had verwacht. We maakten in groepjes tekeningen over de relaties tussen de verschillende personages.

Geen grenzen

De voorlopige conclusie van de groep was dat, als het gaat om het ontmoeten van anderen, er eigenlijk geen grenzen zouden moeten zijn. Ook laat het verhaal zien dat er verrassende contacten uit onverwachte hoek kunnen komen.

De groep gaat de komende maanden verder met het verhaal. Een vraag die nog verder uitgediept kan worden is bijvoorbeeld: ga je naar Zuid-Afrika gaat om anderen te helpen, of kun jij ook iets van die ander ontvangen?

Wij beginnen binnenkort met hetzelfde proces aan Zuid-Afrikaanse kant. Aan beide kanten zijn we benieuw naar verrassende inzichten in dit voor velen overbekende verhaal.

 

Over dit project

Zuid-Afrika is een land van grote tegenstellingen. Heel rijk en heel arm leven naast elkaar. De apartheid lijkt onuitwisbaar. Er is nog steeds veel geweld en racisme. Wat kunnen Zuid-Afrikaanse kerken betekenen in een samenleving met zoveel ongelijkheid? Hoe worden witte, zwarte en kleurling christenen solidair met elkaar? Via Kerk in Actie kunt u Zuid-Afrikaanse voorgangers steunen om hierover samen van gedachten te wisselen. Ze worden diaconaal actief en leren de Bijbel lezen vanuit het perspectief van de armen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Samen bijbellezen opent ogen