Amene weet niet of hij het redt tot de volgende oogst

Amene (22) woont met zijn vrouw Fatoume (18) en twee dochters in Adele, in de laaglanden van de regio Bale in Ethiopië. Hij werk als boer en heeft één hectare land, dat grenst aan dat van zijn vader die twee hectare land heeft.

Amene heeft een paar koeien en ossen, die hij gebruikt om zijn tarwe te dorsen. De oogst is net binnen en Amene is druk met het dorsen. De oogst is dit jaar een stuk slechter dan anders. Amene: “In een goed jaar, met voldoende regenval, zou ik op mijn veld 2.500 kg tarwe per hectare hebben geoogst. Deze opbrengst is veel te klein, ik heb nu 150 kg per hectare geoogst, nog niet eens tien procent van wat ik normaal heb. En ook de opbrengst van vorig jaar viel tegen, dat was 700 kg per hectare. We hebben twee regenperiodes per jaar, en vooral die van juli tot november vorig jaar was bijzonder slecht. Dat is onze meest belangrijke regentijd. In plaats van zo’n tachtig dagen regen, hebben we alleen in september zo’n twaalf dagen regen gehad.”

Amene verkoopt bij een goede oogst een deel daarvan zijn op de markt. Daar kan hij kleding, medicijnen en voedsel van kopen. Omdat de oogst nu zo tegenvalt, zal hij alle tarwe zelf gebruiken. “Omdat ik niets kan verkopen, heb ik geen geld meer. Als mijn kinderen ziek worden, kan ik geen medicijnen kopen of naar het ziekenhuis gaan. Ook kan ik geen ander voedsel kopen als deze voorraad tarwe op is. Met de voorraad tarwe die ik nu heb, kunnen mijn gezin en ik minder dan een half jaar vooruit. En dan kunnen we alleen tarwe eten, en is er geen geld voor vlees of groenten. Groenten zijn hier ook nauwelijks verkrijgbaar. Ik voorzie dus grote problemen voor mijn gezin. Ik zal een deel van mijn vee moeten gaan verkopen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. In het verleden heb ik ook vee moeten verkopen. Gelukkig kan mijn vader bijspringen in geval van nood, hij heeft meer land en meer koeien. Hij heeft dus wat reserves.”

Naast de mislukte oogst, heeft Amene een ander probleem. “Door de droogte, is er nauwelijks drinkwater in de omgeving, alle drinkplaatsen in de buurt zijn al uitgeput. Elke avond loop ik daarom met mijn koeien en ossen naar de dichtstbijzijnde drinkplaats, dat is 3 uur lopen. Ik laat mijn koeien daar drinken en overnacht daar. Dan kom ik de volgende ochtend weer terug met een nieuwe voorraad drinkwater. Dit kost mij dagelijks veel tijd.

Hulp van overheid of andere organisaties krijg ik niet. Ik hoop dat we het gaan redden tot de volgende oogst in augustus. Ik zou graag trainingen willen krijgen om het land effectiever te bewerken zodat ik meer graan kan oogsten. Ook landbouwmaterialen, zoals een dorsmachine zouden mijn werk veel effectiever kunnen maken.”

Welke noodhulp bieden Kerk in Actie en ICCO?

Hulp aan boeren en nomaden in Oromia Region, Rayaitu Woreda en Wuchale Woreda:

• 3x per week voedsehulp voor 4800 mensen uit 840 gezinnen ( granen, bonen, peulvruchten en olie)
  • voedingssupplementen voor 560 kinderen en 1880 zwangere vrouwen.
  • 15 waterputten en -opslagplaatsen aanleggen of herstellen
  • 11.000 geiten en 700 koeien voor de zwaarst getroffen gezinnen.

Uw steun is hierbij hard nodig!

Interview Mariken Stolk, foto's: Johannes Odé

Door de klimaatverandering worden bepaalde delen van Ethiopië steeds vaker getroffen door langdurige droogte en heftige regenval. Vee sterft en oogsten mislukken. Veel mensen raken daardoor afhankelijk van voedselhulp. De Ethiopische kerk en hulporganisatie willen dat patroon doorbreken: ze leren boeren en boerinnen zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Ze leren vruchtbare grond vast te houden, grond te irrigeren, nieuwe gewassen verbouwen die bestand zijn tegen droogte. Ze gebruik een weeralarm die aangeeft wanneer je het beste kunt planten en oogsten. Maar ook helpt de kerk mensen met andere bronnen van inkomsten, zodat ze minder kwetsbaar zijn als de oogst tegenvalt.

Andere verhalen

Uit dit project