Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Op reis in Oeganda - Dwelling Places

Vanuit de stank, drukte, en onoverzichtelijkheid van de sloppenwijk net om de hoek, is het bij Dwelling Places enorm anders. Een terrein vol rust: schoon, met een tuin, ruimte om het gebouw heen. Het contrast met de buitenwereld die we net daarvoor zagen, valt als een deken over me heen.

We zijn nog niet binnen, of gelijk worden we omringd door een groep kinderen. Diverse leeftijden, allemaal verwelkomen ze ons blij, en het kleinste kindje valt me gelijk op. Waarschijnlijk omdat ze ongeveer net zo groot is als mijn oudste zoontje? Grote ogen en een bijzondere lach. Ze geeft me een high five als welkom bij Dwelling Places, een van de zes partners van het Kinderen in de Knel-programma van Kerk in Actie in Oeganda.

We zijn er in vakantietijd, er is nu dus geen school. De kinderen uit Karamoja zijn onlangs zoals gepland vertrokken, samen met - of terug naar - hun familie. Wij ontmoeten dus docenten, medewerkers, kinderen van medewerkers en diverse andere kinderen die nu in de buurt wonen of die ook tijdens de zomermaanden bij Dwelling Places zijn, bijvoorbeeld omdat ze helemaal geen familie hebben, zelfs geen verre familie. Een hele groep al met al. Tijdens de rondleiding zien we het klaslokaal, de slaapkamers, de hal voor samenkomst en ontmoeten we de docenten, sociaal werkers, de huismoeder en nog vele anderen. Ik krijg een eerste indruk van een professionele organisatie, maar bovenal van een groep mensen met liefde voor de kinderen voor wie ze werken.

Na een rondleiding volgt er een ontmoeting met de kinderen in de gemeenschapszaal. We worden toegezongen, en uitbundig welkom geheten. Op mijn buurt mag ik de kinderen laten kennismaken met Rainbow de Duif, en ik vertel over de duif die vanuit Nederland de wereld rondreist en hoe ze kinderen leert over vrede en verbondenheid, en dat we door samen te werken verschil kunnen maken. Of ze mijn Engels geheel begrijpen, weet ik niet. Maar duidelijk is wel dat ze Rainbow leuk vinden. Als we weer vertrekken, rent het kleine meisje dat ons eerder zo enthousiast begroette rond, om Rainbow zo snel en mooi mogelijk te laten vliegen. Het was een heerlijke kennismaking, daar bij Dwelling Places.