Respect voor vrouwen via bijbelse verhalen
Trots zijn op jezelf en weten wat je rechten zijn. In Nederland leren jongens en meisjes dit al jong op school en zijn ze redelijk gelijkwaardig. Voor vrouwen in Guatemala is hierin nog een lange weg te gaan. Inheemse vrouwen staan vaak helemaal onderaan de ladder. Er heerst een macho-cultuur. Via bijbelse verhalen leren jongens en meisjes in Guatemala hoe ze op een respectvolle manier met elkaar kunnen omgaan. Geen overbodige luxe in een land waar geweld tegen vrouwen veel voorkomt.
Tamars rechten worden geschonden
Afgelopen jaar volgden 80 inheemse meisjes en jonge vrouwen het Tamar-project. Ze lazen met elkaar het bijbelverhaal over Tamar, die verkracht wordt door haar halfbroer Ammon (2 Samuel 13). Vrouwen hebben regelmatig te maken met de respectloze en zelfs gewelddadige houding van mannen. De meisjes maakten opdrachten uit het werkboek “Ik leef met waardigheid en rechten”. Zij leren dat ze heel wat waard zijn en dat ze hun stem mogen verheffen als hen onrecht wordt aangedaan.
Jozef als mannelijk rolmodel
Tegelijkertijd namen 57 jongens tussen de 14 en 19 jaar deel aan het José-project. In drie groepen van 19 personen kwamen ze twee dagen samen. De jongens bekeken en bespraken met elkaar wat mannelijkheid inhoudt. Jezus’ vader Jozef (José) wordt daarbij hun inspirerend rolmodel. Ze analyseren met elkaar macho-stereotypen en leren hoe ze op een geweldloze manier toch mannelijk kunnen zijn.Fernández heeft geleerd hoe je een vrouw behandelt en respecteert. Juárez beseft nu dat mannen en vrouwen evenveel waard zijn en dezelfde rechten hebben. Morales wil de lange geschiedenis van onderdrukking van vrouwen graag gaan veranderen. Ook na de training houden de jongens contact met elkaar, omdat ze beseffen dat een nieuw soort mannelijkheid aanleren niet iets is dat je van de ene op de andere dag verandert.
Bedankt voor je steun voor dit werk in Guatemala, waarin meisjes leren voor zichzelf op te komen en jongens leren om meisjes respectvol en gelijkwaardig te behandelen.
