Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Reza en Thania: “Mensen helpen in de bureaucratische wirwar”

Borderline Lesvos, partner van Kerk in Actie, helpt vluchtelingen die vastzitten op het Griekse eiland Lesbos. Behalve hulp aan vluchtelingen die met bootjes aankomen en onderwijs voor kinderen, krijgen vluchtelingen ook hulp bij hun procedure en het invullen van documenten.

In het ‘Welcome office’ van Borderline Lesvos werken Reza en Thenia, 36 en 40 jaar, als vertaler en receptioniste.

Wie zien jullie langskomen?

“We zijn een open kantoor voor alle kwesties die migranten, asielzoekers en vluchtelingen op Lesbos aangaan. Er komen allerlei mensen. Vrouwen, mannen, kinderen, ouderen en mensen met een handicap. Ze hebben verschillende nationaliteiten, meestal Afghanen, maar er komen ook mensen uit de Democratische Republiek Congo, Somalië, Iran en Jemen.”

Welke vragen hebben mensen?

“Meestal komen de mensen naar ons om hen te helpen met het aanvragen van een fiscaal nummer en voor het openen van een bankrekening, of meer algemeen om hen te helpen met hun papierwerk. Sommigen willen algemene informatie, anderen een doktersafspraak, of zoeken een advocaat. De één helpen we zich in te schrijven voor een opleiding, anderen helpen we bij het zoeken naar werk, bij het vinden van een appartement of het afdrukken van hun documenten. Vaak leggen we ook de betekenis uit van alle papieren die ze hebben, of we lichten de procedures en regels toe. Soms komen we in actie bij speciale noodsituaties en helpen we met een deken of een kinderwagen ...

Wat doen jullie concreet?

“We proberen de vragen van de mensen op te lossen. We zijn vooral bekend om en gespecialiseerd in het helpen bij het invullen van allerlei formulieren en het verzamelen van de papieren voor het openen van een bankrekening, het verkrijgen van een belastingnummer en voor het registreren op het arbeidsbureau. Maar als we extra informatie nodig hebben bellen we ook met kantoren van gemeente en andere voorzieningen, zoeken op de websites van de ministeries enz. Of we zorgen voor vertaling en begeleiden mensen bij afspraken met diverse instanties.”

Kunnen jullie soms gezinnen met kinderen / niet-begeleide minderjarigen helpen?

“Ja, natuurlijk. We hebben gezinnen met kinderen, die vooral vragen om inschrijving voor onderwijs in onze klassen. Ook helpen we gezinnen met de formulieren. We zorgden voor een rugzak voor alle kinderen die onze lessen bijwoonden, en collega’s zoals Giorgos geven lessen aan vluchtelingenkinderen in verschillende onderwerpen. Vooral de kinderen uit de kampen hebben het moeilijk en het meedoen aan onze lessen en iets buiten het kamp doen geeft hen een beetje normaliteit. De kids zijn totaal hongerig naar kennis en grijpen elke les die we ze kunnen geven aan om enkele uren buiten die vreselijke kampen door te kunnen brengen.”

“We hielpen enkele gezinnen die een stempel hadden gekregen om het eiland te verlaten ook om vliegtickets te kopen. Tot slot wat de niet-begeleide minderjarigen betreft, die worden meestal opgevangen door de overheid en gaan naar speciale veilige zones en hebben speciale case workers.”

Kun je ook mensen uit het kamp helpen met de procedure?

“Na de brand in Moria is de officiële naam van het nieuwe grote kamp de Mavrovouni noodlocatie. Moria is een dorp dichtbij het oude kamp en Kara Tepe is het hele gebied en industriegebied met winkels waar de nieuwe locatie is. De meeste mensen die naar ons kantoor komen, komen uit dit grote kamp, zolang het niet in ‘lockdown’ zit vanwege corona. We proberen speciale toestemming te krijgen voor de kinderen uit het kamp om het kamp te kunnen verlaten om naar onze lessen te komen. Wij waren het enige project dat de kinderen erin slaagde tijdens de zomer uit het kamp te komen.”

“Omdat we niet de asieldienst zijn, kunnen we natuurlijk niet de asielprocedure voor de mensen regelen, maar we helpen hen wel met de stappen die ze moeten doorlopen om bijvoorbeeld huisvesting op het vasteland aan te vragen. en we informeren hen over de volgende stappen waarmee ze te maken zullen krijgen.”

Verhaal gaat verder onder foto

Zie je al veel mensen naar het vasteland vertrekken?

“Vooral na de brand van Moria van begin september zijn de afgelopen twee maanden zo'n 3000 mensen overgebracht naar het vasteland. Over het algemeen waren er altijd wel wat transfers per week, een paar honderd, maar het was nooit genoeg om de eilanden leeg te maken. Het stagneerde ook omdat Griekenland geen opvangcapaciteit meer had op het vasteland.”

Wat moet er gebeuren?

“De openbare diensten behandelen de vluchtelingen niet gelijk aan de lokale bevolking - en integratie is moeilijk. De omstandigheden waaronder mensen momenteel verblijven zijn onaanvaardbaar. Ze hebben geen stromend water, geen kans om hun tenten op te warmen of ze hebben niet genoeg eten of toegang tot onderwijs. Wij zijn van mening dat de asielprocedures moeten worden versneld, zodat mensen niet te lang op dit gevangeniseiland hoeven te blijven in barre leefomstandigheden. Wij vinden dat mensen moeten kunnen verhuizen waarheen ze willen en dat ze asiel moeten kunnen vragen waar ze dat willen.”

Een beter leven voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden bange kinderen in Griekse vluchtelingenkampen op de winter die komt. Ze zijn hier, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten, Azië en Afrika, op zoek naar warmte en veiligheid. Is dit de plek waar ze eindigen? Met Kerst komen we voor hen in actie. Geef licht aan vluchtelingenkinderen in Griekenland!

Geef ook voor vluchtelingenkinderen

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project