Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Rwandese vrouwen staan samen sterk

Veel mensen in de heuvels van Rwanda hebben een stukje tuin bij hun huis, waarop ze groenten en andere gewassen verbouwen voor hun gezin. Sinds een paar jaar hebben de Rwandese organisatie zendingsdiaconessen mensen samengebracht in zelfhulpgroepen. Bernadette is voorzitter van zo'n groep en vertelt wat deze samenwerking voor hen betekent.

"Onze groep heeft 17 leden, vooral vrouwen. De Rwandese overheid heeft ons een stuk grond van 1,5 hectare beschikbaar gesteld. Hier verbouwen we samen voedselgewassen, zoals cassave en zoete aardappelen. Een landbouwkundige geeft ons adviezen hoe we de opbrengst van onze oogst kunnen vergroten. We verkopen onze oogst op de markt.

Alle groepsleden hebben een bepaalde taak. Ik ben zelf voorzitter van onze groep. Maar daarnaast is er nog een vice-voorzitter, secretaris, penningmeester, beheerder van de materialen, toezichthouder, en zo. Zo blijven alle leden nauw betrokken. De penningmeester beheert het geld dat we samen verdienen. Eén keer per jaar krijgen we allemaal een deel van de winst na aftrek van alle onkosten

Deze manier van samenwerken heeft het leven in ons dorp enorm verbeterd. Het lukt ons nu om geld te sparen. We kunnen daarmee de ziektekostenverzekering en het schoolgeld voor onze kinderen betalen. En het is ook heel fijn dat we niet in ons eentje proberen te overleven, maar dat we op deze manier met elkaar verbonden zijn. We staan er niet alleen voor, maar we helpen elkaar!"

Dank zij uw steun verbetert het leven van boerinnen zoals Bernadette. Doet u mee?

Over dit project

In het kleine dichtbevolkte Rwanda leeft zeventig procent van de inwoners van de landbouw. De grond is vruchtbaar, maar omdat er te weinig grond beschikbaar is voor alle inwoners, leeft veertig procent onder de armoedegrens. Al veertig jaar leren Rwandese diaconessen arme gezinnen hoe ze zo efficiënt mogelijk voedsel kunnen verbouwen en hoe ze samen kunnen sparen en investeren.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Met zusters werken aan gezond eten