Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Saw Eh Doh Kaw: ‘Hier voel ik me veilig’

Saw Eh Dow Kaw is 19 jaar en woont sinds drie jaar in het internaat van MTC in Thailand. Hij is blij dat hij daar onderwijs kan volgen. De coronacrisis vraagt echter grote aanpassingen van MTC, om het onderwijs maar ook de medische zorg die zij bieden, doorgang te laten vinden.

"Ik ben Saw Eh Doh Kaw en woon sinds drie jaar in het internaat van het MTC. Ik heb twee broers en twee zussen. Mijn oudste broer en zuster konden niet studeren, omdat moeder ons niet allemaal naar school kon laten gaan. Ik kom van origine uit een dorp in de Karen-regio in Myanmar, mijn moeder woont daar nog. Ze heeft een kleine winkel, waardoor ze ons gezin kan onderhouden. ‎Mijn vader heeft ons gezin verlaten, met hem heb ik geen contact.

Ik vind het fijn om in het internaat te zitten, want hier voel ik me veilig. We worden goed begeleid en ik vind het team erg leuk. In het internaat zijn we verdeeld in groepen en moeten we dingen samen doen. Zo leren we om samen te werken. Ik zou in mijn eigen dorp niet naar school hebben gekund, omdat mijn familie mijn onderwijs niet kan betalen."

In de zomervakantie werkt Saw als vrijwilliger in de bibliotheek van het internaat

"In mijn vrije tijd lees ik graag. Soms vind ik het ook leuk om te voetballen met mijn vrienden. Ik houd ook van het eten hier, omdat het voedzaam en gezond is. 

Mijn favoriete vak op school is Engels. Engels is heel belangrijk en helpt mij om te praten met buitenlanders. Ik denk dat onderwijs de sleutel is om mijzelf, mijn gemeenschap en ons land te veranderen.

Ik wil graag ingenieur worden, omdat ik denk dat die nodig zijn in ons land. Graag zou ik ‘Dank u wel’ zeggen tegen de mensen die ons hulp geven. Hun hulp vormt een brug naar ons levensdoel. Met hun ondersteuning kunnen wij worden wat we willen."


Aanpassen aan corona

Saw Eh Doh Kaw is een van de vele kinderen die onderwijs volgen via MTC en verblijven in het internaat. Vanwege de corona-epidemie heeft MTC wel grote aanpassingen moeten doen. 

Waar veel migranten en hun gezinsleden gewend zijn om zich te kunnen verplaatsen over de grens en binnen Thailand kan dat nu niet of veel minder makkelijk, vanwege alle reisbeperkingen. Mensen kunnen niet naar Thailand reizen, en mensen die in Thailand zijn kunnen soms een tijd lang niet terug naar Myanmar. Dat levert uitdagende situaties op, bijvoorbeeld omdat het internaat van MTC dan langer voor sommige kinderen moet zorgen. Anderzijds kunnen kinderen niet altijd naar het internaat komen. MTC probeert dit deels op te lossen door het aanbieden van online lessen, maar veel migrantenkinderen die normaal op school zitten, hebben moeite met het volgen van lessen online.

Ook het bieden van medische zorg in de kliniek vraagt vanwege corona veel aanpassingen en voorzorgsmaatregelen van MTC.

 

Over dit project

Als gevolg van de langdurige conflicten in Myanmar (Birma) zijn veel Birmezen , met name etnische minderheden, de grens met Thailand over gevlucht. Kerk in Actie steunt bij de organisatie Mae Tao Clinic (MTC) het werk wat zich vooral richt op de opvang en scholing van kinderen in het grensgebied van Myanmar en Thailand. Ondanks dat de politieke en veiligheidssituatie in Myanmar aan het veranderen is, kunnen deze kinderen nog niet terug. Sommigen hebben geen ouders meer, veelal werken hun ouders ook als illegale arbeiders in Bangkok. Terug in dorpen in Myanmar zijn vaak ook nog geen voorzieningen zoals scholing, voldoende voedsel of uitzicht op een inkomen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Opvang en onderwijs voor jonge vluchtelingen in Myanmar (Birma)