Sine (Papoea) geeft voedingsvoorlichting in afgelegen bergregio

Sine is een jonge, intelligente vrouw met een sterke geest en wil. Sinds vijf jaar is ze coördinatrice van het P3W-voedingsprogramma in de district waar ze woont, Ubahak. Een district dat alleen per vliegtuig en twee dagen lopen bereikbaar is.

Het district Ubahak ligt hoog in de bergen en ver afgelegen van de bewoonde wereld. Het is alleen bereikbaar door er per vliegtuig heen te vliegen en vervolgens nog twee dagen te lopen. De grond is er erg vruchtbaar, waardoor de oogsten goed zijn, bijvoorbeeld de aardappeloogst. Toch is de voedingssituatie er zorgelijk, doordat mensen te eenzijdig eten. Dat maakt het werk van Sine zo belangrijk.

Sine is opgegroeid in een nabijgelegen district waar ze een basis- en middelbareschoolopleiding kon volgen. Via een vrouwengroep kwam ze in contact met P3W, een vormingscentrum dat vrouwen opleidt, zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen bouwen aan de kerk en de samenleving.

Omdat Sine graag verder wilde leren, ging ze naar het P3W-centrum in Aphapsili, waar ze deelnam aan bijbelstudies, maar ook trainingen volgde in naaien en koken. Dit was een belangrijke stap voor haar. Ze ontdekte dat ze niet alleen zelf graag verder wilde ontwikkelen, maar dat ze haar kennis ook heel graag met anderen wilde delen.

Daarom startte ze als veldwerker bij het voedingsprogramma in het Ubahak-district en inmiddels coördineert ze dit programma. Ze geeft niet alleen voorlichting over gezonde voeding in de drie dorpsgemeenschappen die tot haar regio behoren, maar ook in negen omliggende kerkgemeenschappen. Ook organiseert ze kleinschalige bijeenkomsten op classis-niveau om informatie over het belang van gezonde en gevarieerde voeding te verspreiden.

De afgelopen tijd kon Sine, ondanks corona, haar activiteiten blijven uitvoeren, vooral omdat haar district zó ver afligt van de grote stad dat corona er geen bedreiging vormt. Ook de andere medewerkers van P3W konden in de eerste helft van het jaar een deel van de activiteiten weer uitvoeren. Inmiddels neemt het aantal besmetting in Indonesie, en ook op Papoea, weer toe en is er opnieuw een lockdown afgekondigd. Op dit moment (juli 2021) moet P3W een deel van haar activiteiten helaas weer staken.

Overal in West Papoea zijn vrouwen actief betrokken bij de ontwikkeling van hun land en volk. Dat is hard nodig maar niet vanzelfsprekend in een maatschappij, waar vrouwen traditioneel voorbestemd zijn tot een leven binnenshuis. Veel van hen zijn nauwelijks opgeleid. Het vormingscentrum P3W leidt vrouwen op, zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen bouwen aan de kerk en de samenleving.

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Sterke vrouwen in de kerk (Papoea)