Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Sister Act

Woensdag zijn een aantal deelnemers onder het wakend oog van de leiding de dag gestart met een heerlijke frisse duik in het Kivu meer. Het eruit komen was een heuse uitdaging door de flinke laag algen, maar het is gelukt. Na het ontbijt pakten we onze spullen en vervolgde we de reis richting het westen, naar Rubengera. Daar wachtte ons een warm welkom door de zusters, de zendingsdiaconessen.

De school

Ons eerste bezoek bij de zusters bracht ons naar de school. De kinderen zogen de aandacht op en konden onze handen niet loslaten. Ze vochten om onze handen, zodra een ander kind ook maar een vinger wilde vasthouden werd hij of zij snel weggeduwd. Samen zongen we in allerlei talen ‘Lees je Bijbel bid elke dag’.

De school kost 8 Euro per maand per kind. Dit is voor sommige gezinnen niet op te brengen. Voor de kinderen uit deze gezinnen, ongeveer 10% van het totaal aantal kinderen op de school, is er financiële steun.

De gezondheidskliniek

We vervolgde de rondleiding naar de gezondheidskliniek. Deze kliniek heeft een belangrijke functie in de regio. De belangrijkste taken zijn preventie, voorlichting en de behandeling van patiënten met hiv/aids, tbc en malaria. Tot slot gingen we naar het moeder-kindcentrum. Zij begeleiden vrouwen tijdens de zwangerschap, de bevalling en nazorg, zoals vaccinatie en familieplanning. We waren blij verrast dat de kindersterfte zeer laag is. De rondleiding deed ons wel even schrikken hoe verouderd en basic de hele zaak eruit zag. Als laatste bewonderde we twee prachtige pasgeboren meisjes. Ze hadden een mooi geboorte gewicht van elk rond de zeven pond.

Feest!

Samen met de zusters en tussen de zusters genoten we van een heerlijke maaltijd. Na de maaltijd gingen we gezamenlijk aan het corvee en maakten we de zaal klaar voor de viering en de feestavond. Schriftlezing, gebed en zang wisselde elkaar af. De zusters gingen helemaal los, sister act was er niks bij. Geweldig!

Ook wij kwamen aan bod en brachten diverse liederen ten gehore. Ondertussen deelde we de kadootjes uit en de zusters kregen ook nog 64 waku lampjes (zaklamp met zonnecellen) om uit te delen aan arme gezinnen zodat ook zij ‘s avonds licht hebben.

Na afloop gingen we gezellig aan de Fanta! Fanta als dankbare afsluiting van deze feestelijke avond. 

Wat een geweldig werk doen deze zusters voor de kinderen van de gemeenschap. Wat een zorg voor de medemens! En wat een gastvrijheid en enthousiasme om over hun werk te vertellen. Dit alles uit dankbaarheid gesterkt en geestelijk gevoed door hun geloof, dat we zo samen één kunnen zijn. 

Door Willy Vlug

 

Over dit project

In het kleine dichtbevolkte Rwanda leeft zeventig procent van de inwoners van de landbouw. De grond is vruchtbaar, maar omdat er te weinig grond beschikbaar is voor alle inwoners, leeft veertig procent onder de armoedegrens. Al veertig jaar leren Rwandese diaconessen arme gezinnen hoe ze zo efficiënt mogelijk voedsel kunnen verbouwen en hoe ze samen kunnen sparen en investeren.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Met zusters werken aan gezond eten