'Stil maar' - op weg naar Wereldvluchtelingendag

Op zondag 20 juni - Wereldvluchtelingendag - staan we stil bij het lot van mensen wereldwijd op de vlucht. Een gedicht van Rikkert Zuiderveld.

Tienduizenden vluchtelingen in Griekenland wonen in extreme kou of juist ondraaglijke hitte in gammele tenten in een onveilig vluchtelingenkamp. Er is gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen, sanitaire voorzieningen. En misschien wel het ergst van alles: de vluchtelingen hebben te maken met uitzichtloosheid en jarenlang, onzeker wachten. Rikkert Zuiderveld schreef indrukwekkende woorden over wanhoop, leed en pijn. Alles wat vluchtelingen overkomt in één gedicht samengevat...

Stil maar

Stil maar, mijn jongen, stil. Vergeet het duister,
de diepte waar jouw vriend zijn einde vond.
Of, stil maar niet. En schreeuw. Ik hou mijn mond,
ik zou je al bezeren als ik fluister.

Grijp mij maar vast, ik ben er. Vlees en bloed
en adem, borsten, moederschoot en schouder.
Mijn zoon, mijn zoon, een mensenleven ouder.
Ik zou je moeten zeggen: het is goed.

Als je mij loslaat gaan we zonder woorden
op arendsvleugels naar het noorden vliegen,
tweemaal verzopen dromen achterna.

Dan zal ik, in verzonnen toevluchtsoorden,
steenhard en heel mijn leven blijven liegen
en zeggen dat het goed is. Pietà.

Dit gedicht werd eerder gepubliceerd in het Nederlands Dagblad.

In actie voor vluchtelingenkinderen

Kerk in Actie organiseert van 22 t/m 27 november 2021 een landelijke huis-aan-huiscollecte voor kwetsbare kinderen in Griekenland. De nood blijft hoog. Wij gunnen hen een beter leven! Daarom komen we in actie. Doe mee! Via deze link kunt u zich aanmelden als collectant of coördinator in uw wijk of dorp. Bedankt alvast!

Op Wereldvluchtelingendag stilstaan bij het lot van vluchtelingen wereldwijd? Bekijk de suggesties.

Lees ook:

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden vluchtelingen, waaronder veel kinderen, in Griekse vluchtelingenkampen. Ze zijn hier aangekomen uit landen als Afghanistan, Syrië, Congo en Ethiopië, op zoek naar warmte, veiligheid en een betere toekomst. Is dit de plek waar ze eindigen? Hun situatie is urgenter dan ooit. Kerk in Actie werkt in Griekenland samen met 3 partnerorganisaties. Samen geloven we dat vluchtelingen recht hebben op een beter leven. We helpen met voedsel, kleding en onderwijs en proberen hen op een betere plek te krijgen. Ook investeren we in de landen van herkomst in een beter leven voor kinderen.

Andere verhalen

Uit dit project