Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Straatmeisje Winifred kan eindelijk rondkomen

Sommige kinderen hebben een moeilijke start in het leven, zoals Winifred in Ghana. Haar moeder overleed kort na haar geboorte. Geen enkel familielid kon langere tijd voor haar zorgen. Zo ging de kleine Winifred van het ene familielid naar het andere. Ze eindigde als tienermoeder in de sloppenwijken van Accra. Lees haar verhaal en hoe het goed kwam, dankzij steun die ze met beide handen aangreep.

Lastig gevallen door de heer des huizes

Toen Winifred wat ouder werd, wilde een vrouw uit de hoofdstad Accra het meisje wel als huishoudelijke hulp in huis nemen. Twee jaar lang werkte ze voor deze vrouw. Maar toen Winifred was uitgegroeid tot een mooie puber werd ze steeds vaker lastig gevallen door de man des huizes. Ze vluchtte terug naar haar dorp. Maar haar bazin was boos en weigerde haar achterstallige loon te betalen. Opnieuw moest Winifred zichzelf weer zien te redden.

Tienermoeder met kind in de straten van Accra

Ze had veel moeite om voor zichzelf te zorgen. Een vriend gaf haar geld als ze weer in nood zat. Uiteindelijk raakte Winifred zwanger van hem. Na de geboorte van haar zoon verhuisde ze weer naar Accra om daar bij een familielid te gaan wonen, die in de sloppenwijk Agbogbloshie werkte. Overdag verkocht ze drinkwater langs de straten. 's Avonds hielp ze dit familielid met noedels verkopen. 

Eindelijk de kans om een vak te leren

De sociaal werkers van het Lifeline centrum zagen de jonge Winifred regelmatig lopen met haar zoontje. Uiteindelijk wisten ze haar over te halen om zich aan te melden voor een vaktraining. Winifred stuurde haar zoon naar de familie van haar vriend en begon zelf aan de kapperstraining . Ze was een echt voorbeeld voor de andere meisjes, omdat ze zo hard werkte. Ze besefte dat ze eindelijk een keer geluk had en een kans kreeg in haar leven, die ze met beide handen moest aanpakken. Terwijl ze nog in de training was vlocht ze de haren van medewerkers van Lifeline al in, zodat ze het geld dat ze daarmee verdiende naar familie kon sturen, zodat die goed voor haar zoontje zouden zorgen. 

Een eigen beautysalon

Winifred was na haar opleiding nog maar net aan het werk in Accra, toen de coronapandemie uitbrak. Met name in de drukke stad Accra waren de maatregelen zeer streng. Ze vertrok daarom naar de kustplaats Apam. Haar familie ondersteunde haar met een ruimte, waardoor ze daar haar eigen kleine beautysalon kon openen. Als een echte ondernemersvrouw weet ze dat ze haar bedrijf breed moet opzetten: niet alleen haren wassen en vlechten, maar daarnaast werkt ze ook als manicure en pedicure. Inmiddels verkoopt ze ook wat tweedehands kleding.

Met deze vaardigheden kan ik overal terecht

Trots vertelt Winifred dat ze inmiddels 29 euro per maand weet te sparen, wat ze in wil zetten om haar bedrijfje uit te breiden. Ook is ze van plan om binnenkort stagiaires aan te nemen. "Dankzij het Lifeline centrum en hulp uit het buitenland kan ik eindelijk rondkomen in mijn leven. Overal kan ik met deze vaardigheden terecht, waar ik in de toekomst ook zal wonen." 

29 meisjes ronden hun opleiding af

In maart 2022 ronden 29 andere meisjes hun vaktraining af. Net als Winifred leerden vijf meisjes het kappersvak, 24 meisjes zijn opgeleid tot kleermaker. De meisjes doen binnenkort een nationaal examen. De naaisters kunnen jurken maken met verschillende mouwen en kragen, shirts, broeken. De kapsters kunnen mooie haar-patronen vlechten, die populair zijn in Ghana. Vanwege corona hebben de meisjes ook geleerd om vloeibare zeep en wasmiddelen te maken voor extra hygiëne. 

Bedankt voor je steun Geef meer meisjes zoals Winifred een kans om armoede en het leven op straat te ontstijgen met een vaktraining: www.kerkinactie.nl/straatmeisjesghana 

Over dit project

Ghana is een West-Afrikaans land dat zich goed ontwikkelt, maar de verschillen tussen noord en zuid zijn nog groot. In de dorpen in het droge noorden is het bestaan hard, is het onderwijs niet altijd goed en hebben jongeren weinig kans op werk. Veel jongeren trekken naar de hoofdstad Accra, waar 25.000 kinderen op straat werken en leven.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Nieuwe kansen voor straatmeisjes