Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Terug naar een veranderd Yogyakarta

Sinds twee weken zijn Saskia en ik weer terug in Yogyakarta. Hoewel het een en ander al wel vertrouwd aanvoelt, zoals ons huisje en tuin, Indonesisch eten en het klimaat, merken we ook dat de stad die we in maart verlieten behoorlijk veranderd is. In Indonesië geldt een nieuw normaal.

Corona-controle

De reis naar Indonesië was op zichzelf al een vreemde ervaring. Vanzelfsprekend moesten we een negatieve coronatest hebben om überhaupt het vliegtuig in te mogen, maar daarmee was de controle nog niet compleet. Eenmaal aangekomen in Indonesië moesten werd eerst het testresultaat tot wel 10 keer gecontroleerd, maar werd ook onze temperatuur opgenomen, bloeddruk gecheckt en zelf onze zuurstofsaturatie gemeten. Bovendien moesten we ondanks een negatieve coronatest en geen gezondheidsklachten evengoed 14 dagen in thuisquarantaine, hetgeen letterlijk betekende dat we niet verder kwamen dan onze voortuin.   

 

Ayo pakai masker

Terwijl men in Nederland sinds enkele weken voorzichtig mond-neusmaskers begint te dragen, lijkt dit al de gewoonste zaak van de wereld in Yogya. Letterlijk iedereen draagt aan masker en bij vrijwel elke winkel is het gebruik van een masker verplicht. Sterker nog, op straat is een masker veelal ook verplicht. Als we een wandelingetje maken in het park in de buurt dragen Saskia en ik, net als iedereen, een masker in de buitenlucht.

Of dit effectief is weet ik natuurlijk niet, maar er is in Indonesië in ieder geval geen discussie over het gebruik van maskers. Nederlandse politici lijken tamelijk voorzichtig met dergelijk verplichtingen, maar president Jokowi staat zelfs op grote advertenties langs de straat met de oproep: “Kom op, draagt een masker”.

ayo%20pakai%20masker.jpg

 

Gezondheidsprotocol

Naast het gebruik van een masker blijkt Yogya in het nieuwe normaal plotseling de meeste hygienische stad ter wereld geworden. Bij elke winkel, cafe of restaurant vind je een gezondheidsprotocol dat je uitlegt dat je voor binnengaan je handen moet wassen, je temperetauur wordt opgenomen, je een masker moet dragen en dat je afstand moet bewaren. Het mooie is dat veel winkels in Yogya zelfs een wasbak met kraan en zeep voor de deur hebben staan zodat iedereen ter plekke de handen kan wassen.  

IMG%202543.png