Vader Issah stuurt zijn kinderen naar de bijbelclub

Vader Issah (45) is moslim. Hij is blij dat zijn dochter Sakina en zijn zoon Zakaria naar de bijbelclub in hun dorp in het noorden van Ghana gaan, omdat ze daar leren lezen en schrijven in hun eigen taal, het Dagbani. Hij hoopt dat zijn kinderen verantwoordelijke burgers worden met goede diploma’s en daarmee een beter leven krijgen dan hijzelf.

Mijn kinderen lezen de bijbelverhalen voor

Trots vertelt hij: “Mijn kinderen doen enorm hun best. Ik moedig hen ook altijd aan om op tijd naar school te gaan. Het zou goed zijn als ze meer boeken, banken en stoelen op hun school zouden hebben. Mijn 14-jarige dochter Sakina leest mij vaak hardop voor uit de Bijbel, zodat ik de verhalen ook kan begrijpen. Ook mijn zoon Zakaria gaat naar de bijbelclub.

“Niet alle inwoners zijn blij dat ik mijn kinderen naar de bijbelclub van de kerk laat gaan, maar ik sta daar open in.”

Issah (45), landarbeider in Noord-Ghana

Wie naar school gaat komt verder in het leven

Zelf ben ik nooit naar school geweest. Maar het is belangrijk, want daarmee zullen mijn kinderen verder komen in het leven dan ikzelf. Ik werk nu als landarbeider en als nachtwaker op een boerderij. Maar toen ik de eerste keer solliciteerde als nachtwaker namen ze iemand anders aan, omdat ik mijn naam niet kon schrijven en ik het aantal dieren dat ik moet bewaken niet kon noteren.”

Goed opgeleide kinderen met verantwoordelijkheid

“Toen ik jong was stond er in ons dorp alleen een moskee. Daarom werd ik moslim. Nu is er ook een kerk. Niet alle inwoners hier zijn blij dat ik mijn kinderen naar de bijbelclub van de kerk laat gaan. Maar ik sta daar heel open in: op mijn werk opent een christen de dag met gebed en sluit een moslim de dag met gebed af. In beide religies aanbidden mensen God. Ik bid God vooral dat mijn kinderen later verantwoordelijke burgers zullen worden met goede diploma’s.”

• voor 5,80 euro geef je een kind een bijbel in eigen taal cadeau
  • voor 30 euro krijgt 1 kind les in eigen taal op de bijbelclub

Ja, ik steun dit bijbel- en alfabetiseringswerk in Ghana

Foto's: Richprince Atsu

Ghana is een overwegend christelijk land, maar in het noorden vormen christenen een minderheid. Daarom is het belangrijk dat de kerk hier goede leiders heeft, die niet alleen veel bijbelkennis hebben, maar ook investeren in de dialoog tussen christenen en moslims. Het opleidingscentrum van de Presbyteriaanse Kerk leidt voorgangers, kerkelijk werkers en jeugdleiders hiervoor op. Daarnaast worden jongeren opgeleid voor een praktisch vak en leren analfabeten lezen en schrijven in hun eigen dorp.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een sterke kerk op een kwetsbare plek