Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Van schoenenpoetser tot winkeleigenaar

In Pakistan ondersteunt de christelijke organisatie NOAD landloze boeren, boeren die een te klein stukje land hebben om van te leven en mensen die vanwege hun handicap niet in de landbouw kunnen werken. NOAD bevordert ondernemerschap zodat deze groepen niet afhankelijk zijn van dagarbeid, maar met hun bedrijf inkomsten kunnen genereren. In 2020 heeft NOAD zo 154 ondernemers succesvol op weg kunnen helpen, waaronder Shahbaz Barkat.

Shahbaz Barkat is een kleine ondernemer in het district Khanewal, in de regio Punjab. Door een handicap waren zijn vooruitzichten op de arbeidsmarkt niet rooskleurig. Hij besloot zijn eigen bedrijfje te beginnen: een winkeltje in snoep en koek. Dat bleek zo makkelijk nog niet. 

Been verbrijzeld

"Ik ben Shahbaz Barkat en woon samen met mijn moeder, broer en zijn familie. Op mijn veertiende heb ik iets meegemaakt dat mijn leven voor altijd zou veranderen. Tijdens een regenachtige dag stortte ons huis ineen en daarbij raakte ik gewond. Mijn been was zodanig verbrijzeld dat het geamputeerd moest worden. Nadat ik hersteld was van deze operatie, stuurde mijn vader mij naar een schoenmaker waar ik leerde om schoenen te poetsen. Dit was echter een baan waarin ik weinig verdiende en bovendien was er te weinig werk om van rond te komen. Daardoor ging ik snoep en koek verkopen voor mijn huis. Ik wilde dit winkeltje graag uitbreiden maar daar had ik het geld niet voor." 

Coaching

"Op een dag liep het team van NOAD langs en stopte bij mijn huis. Ze nodigden mij uit voor een buurtvergadering over succesvol ondernemerschap. Ik nam deel aan deze vergadering en deed daar nieuwe ideeën op om mijn kleine bedrijf succesvol te maken. Ik raakte erg gemotiveerd door de hulp die NOAD mij bood en deed actief mee met alle activiteiten die NOAD organiseerde. Zo heb ik coaching gekregen en heb ik een tweedaagse cursus gevolgd voor kleinere ondernemers. Daar leerde ik over de principes achter een succesvol bedrijf,  de noodzaak van sparen en het belang van een goede administratie. Ook nam ik deel aan een spaargroep. Vervolgens gaf NOAD mij een startkapitaal van 35.000 Pakistaanse Roepie (zo'n 180 euro), waar ik zelf 5.000 Pakistaanse Roepie aan bijdroeg. Shahbaz ontvangt een cheque van NOAD.

"Nu ben ik in staat om mijn eigen winkel te runnen en daar ben ik erg trots op. Ik neem nog steeds deel aan vergaderingen samen met andere kleine ondernemers. Ook hou ik inmiddels een administratie bij die ik ook weer deel met NOAD. Zij kijken met mij mee en geven advies als dat nodig is. Ik ben erg trots dat mijn dagelijkse inkomen gestegen is naar zo'n 600 tot 700 roepies (zo'n drie à drieënhalve euro per dag). Ook ben ik NOAD en Kerk in Actie erg dankbaar dat ze me geholpen hebben om een stabiel bedrijf op te zetten. God zegene hen."

 

 

 

Over dit project

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Opstaan voor een menswaardig bestaan