Vijftien kerken in Myanmar staan op voor mensen met een beperking

In 2019 startte TLMI-M met een programma om 15 lokale kerken te trainen om om te zien naar mensen met een beperking. Ondanks corona en de coup hebben deze 15 kerken het afgelopen jaar aan 321 mensen hulp kunnen bieden.

Met dit programma wil TLMI-M (The Leprosy Mission International-Myanmar) kerken, kerkelijke gemeenschappen en theologische opleidingen bewuster maken van de postie en behoeften van mensen met een beperking of lepra. Zo wil TML-M de inclusie van mensne met lepra of een beperking bevorderen, zorgen dat kerken beter toegankelijk worden, dat zij omzien naar mensen met een beperking en hen ondersteunen met bijvoorbeeld hulpmiddelen zoals rolstoelen, krukken of protheses, gezondheidszorg, bijvoeding, medicijnen en beschermingsmiddelen tegen corona, fysiotherapie en psycologische zorg en juridische ondersteuning of advies, en door bij te dragen aan het verbeteren van de toegankelijkheid van (openbare) ruimtes en gebouwen.

Ondanks de beperkingen vanwege corona en de onrusten na de coup in februari 2021 heeft TLM-M de 15 kerken het afgelopen jaar kunnen ondersteunen in deze rol, en daarnaast informatie kunnen geven over corona en over de extra kwetsbaarheid van mensen met een handicap. De betrokken kerken konden op hun beurt, met aanpassingen, ondersteuning bieden aan mensen met een beperking. Hieronder leest u daar twee mooie voorbeelden van. Medewerkers van TLMI geven aan dat corona(beperkingen) en de coup veel onrust en stress veroorzaakten, maar hen ook extra motiveerden om hun werk te doen en zorg te dragen voor mensen die extra kwetsbaar zijn. In totaal zijn via TLIM en de 15 kerken  321 mensen geholpen. Dit zijn vooral mensen met een lichamelijke beperking, maar ook mensen met een gehoor-, gezichts of mentale beperking. Mensen die hulp ontvingen geven aan dat niet alleen hun levensstandaard en mobiliteit sterk verbeterd zijn, maar ook hun waardigheid. Een aantal kerken heeft een speeltuin aangelegd voor kinderen met een beperking. Een kerk werd door het plaatselijke boeddhistisch klooster gevraagd ook daar eenzelfde speeltuin aan te leggen.

Het verhaal van Nee Ohn Myint
Nee Ohn Myint is een 51-jarige dame uit het dorp Thamin Inn Kone. Ze heeft een aangeboren lichamelijke beperking aan haar beide benen. Ze voorziet in haar levensonderhoud door tassen te weven voor schoolkinderen.

Nee Ohn Myint woont in een huis waar de keuken zich op de bovenverdieping bevindt. Daardoor moest ze altijd water uit de pomp beneden naar boven dragen. Dankzij TLMI en de plaatselijke kerk is er een hoge watertank en een pijpleiding naar haar keuken op de bovenverdieping aangelegd. Vanaf nu hoeft ze geen water meer uit de waterpomp te beneden naar boven te dragen en is haar leven een stuk makkelijker geworden. Ook is er een betonnen pad naar haar huis aangelegd en heeft ze een rolstoel gekregen, waardoor ze veel mobieler is geworden.

Het verhaal van Nant Khee Lar
Nant Khee Lar is een 62-jarige dame, en verbonden aan de Thit Hpyu Chaung Pwo Karen Baptist Church. Ze lijdt al langere tijd aan een zwakke gezondheid, waardoor ze bedlegerig is, maar kreeg daarnaast ook last van een verkalkt heupgewricht. Voor haar huis loopt een klein beekje, waarin een aantal boomstammen liggen om het beekje over te kunnen steken. Doordat haar benen verzwakt waren geraakt door het verkalkte heupgewricht, is ze al twee keer in het water gevallen. TLM-M heeft gezorg voor een betonnen bruggetje, zodat Nant Khee Lar veilig het beekje kan oversteken. Ook krijgt ze fysiotherapie van vrijwilligers en heeft ze een wandelstok gekregen. Nu steek ze weer vol vertrouwen het beekje over, en geniet ze ervan dat ze stabieler kan lopen. Ze is erg blij en prijst de Heer elke dag voor deze verbeteringen.

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een volwaardige plek voor mensen met een beperking