Vilma uit Guatemala wil als verpleegkundige haar dorp vooruit helpen

Vilma is een jonge Maya Qéachí vrouw van 18 jaar, die met haar ouders en vier oudere broers en drie oudere zussen in Alta Verapaz woont. Ze verlichten hun huis met kaarsen, omdat er geen elektriciteit is. Hun drinkwater komt via een waterleiding direct uit de rivier, dichtbij hun huis. Als ze wil telefoneren moet ze tien minuten lopen om een telefoonsignaal op te kunnen vangen. Voor internet moet ze naar de dichtstbijzijnde stad Cahabon lopen.

Haar ouders zijn nooit naar school geweest

Vilma's vader is boer. Hij werkt iedere dag buiten in regen en zon. Enige tijd geleden is haar moeder slechtziend geworden. Nu heeft ze overal hulp bij nodig. Als ze thuis is helpt Vilma haar met het huishouden en met de verzorging van de groentetuin. Het meeste eet het gezin zelf op, maar soms blijft er iets over om aan buren te verkopen. In haar vrije tijd praat ze graag met haar moeder en haar zus. Haar ouders kregen de kans niet om naar school te gaan, maar haar vader heeft op latere leeftijd wel leren lezen en schrijven bij de missiepost Santo Domingo. Daardoor kon hij haar inschrijven voor een studiebeurs.

Tamar-project maakt meisjes weerbaar

Vilma rijdt een uur met een truck mee om bij haar school te komen. Ze is erg blij dat ze daar naar toe kan door de beurs. Via school kwam Vilma in aanraking met het Tamar-project van de vrouwenorganisatie Cedepca. Ze kreeg daar een boekje in het Spaans en in het Q’eqchi met de titel ‘Ik ben van waarde en heb rechten’. Vilma vertelt: “Ik wil geen slachtoffer van geweld worden, zoals Tamar. Ik leerde wat seksueel misbruik is en hoe ik me daartegen kan beschermen. Ik weet nu dat ik als vrouw ook belangrijk ben, dat ik niet gedwongen kan worden tot seks en dat ik geweld moet aangeven. Mijn moeder vindt het fijn dat ik dit leer, omdat het nuttig kan zijn in mijn latere leven. Ook met mijn vriendinnen praat ik hierover. We kennen allemaal meisjes die dit soort dingen overkomen.”

Vilma wil verpleegkundige worden

Vilma wil graag tot de 9e klas naar school gaan en dan een opleiding tot verpleegkundige volgen. In haar dorp is namelijk maar één verpleegkundige en ze weet dat het een belangrijk beroep is. Ze wil graag werken, zodat ze haar familie kan ondersteunen.

Bedankt voor je steun voor dit werk, zodat jonge inheemse meisjes zoals Vilma kunnen uitgroeien tot stevige weerbare vrouwen.

www.kerkinactie.nl/vrouweninguatemala

Veel vrouwen in Guatemala krijgen te maken met discriminatie en huiselijk geweld, zeker als ze tot een inheemse groep behoren. Het opleidingscentrum Cedepca helpt deze vrouwen weerbaar te worden en ook in de kerk hun stem te laten horen. Vrouwen kunnen (bijbel)cursussen volgen over eigenwaarde en inspirerend leiderschap. Ze leren trots zijn op zichzelf en durven de bevrijdende kracht van het Evangelie uit te dragen: geweld en onrecht tegen vrouwen moet stoppen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Sterke en weerbare vrouwen