Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Vrijwilligers helpen schooluitval te voorkomen

In de textielstad Tirupur werken veel kinderen, met name meisjes, in de textielindustrie waardoor ze niet meer naar school gaan. Partnerorganisatie Save doet er alles aan om te zorgen dat deze kinderen naar school gaan, en hun opleiding afmaken. Daarbij spelen vrijwilligers een grote rol, maar niet iedereen is enthousiast over hun vrijwilligerswerk.

Valarmathi is leerkracht en is een van de vrijwilligers van Save. Ze ondersteunt kinderen in haar eigen omgeving bij hun studie, zodat ze mee kunnen komen op school en niet door schooluitval weer moeten gaan werken. Maar niet iedereen is enthousiast over haar vrijwilligers. Valarmathi ondervond weerstand van haar ouders en familieleden. Die vonden het niet leuk dat Valarmathi kinderen uit de lagere kasten van de Indiase samenleving bijles geeft.

Vrijwilligerstraining

Omdat ook andere vrijwilligers weerstand vanuit hun omgeving ondervonden, heeft SAVE haar vrijwilligers in een training voorlichting gegeven over de rechten van het kind en het belang van onderwijs. Ook benadrukte Save in de training hoe belangrijk het is om de veiligheid van kwetsbare kinderen te waarborgen wanneer hun ouders overdag aan het werk zijn.

Extra gemotiveerd

Valarmathi en de vele andere vrijwilligers zijn door de training extra gemotiveerd om hun vrijwilligerswerk voort te zetten en kinderen te motiveren om samen te spelen, onderwijs te volgen en zich verder te ontwikkelen.

Over dit project

De grote textielstad Tirupur in het zuiden van India, telt meer dan 10.000 kinderen in de knel. De meesten zijn samen met hun ouders naar de stad gemigreerd in de hoop op een beter leven. De realiteit is dat de kinderen, in het bijzonder de meisjes, moeten werken in de textielsector en niet meer naar school kunnen. Ze lopen het risico slachtoffer te worden van geweld of andere vormen van uitbuiting. De organisatie SAVE doet er alles aan om deze kwetsbare kinderen op school te krijgen.

Andere verhalen

Uit dit project