Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Vrolijke en muzikale ontmoeting in de Tuindorpkerk

Een feestje was het, in de Tuindorpkerk in Utrecht. Jonge bewoners van het asielzoekerscentrum in Oog in Al en kinderen van de kindernevendienst van de Tuindorpkerk gaven samen een spetterend optreden voor een enthousiast publiek.

Al ruim 3 jaar collecteert de Tuindorpkerk voor Stichting De Vrolijkheid, die creatieve activiteiten organiseert voor kinderen en jongeren in meer dan 25 asielzoekerscentra in Nederland. Maar de diaconie wilde het niet alleen bij collecteren houden. Het idee van een echte ontmoeting was geboren. De eerste muziekmiddag werd een feit. Muziek gemaakt voor en door kinderen. Het is nu een jaarlijkse traditie.

Workshop
Zondagmiddag half twee: een groepje kinderen van de Tuindorpkerk komt aan bij het asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan (naast het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse kerk). In de ruimte van De Vrolijkheid wachten leeftijdgenoten uit het asielzoekerscentrum hen op, samen met begeleiders Caroline, Jonás en Lieselotte. Even kennismaken, wat aan elkaar wennen… al snel zijn ze hard aan het oefenen op de liedjes voor het optreden. Dat betekent niet alleen zingen, maar ook vaak bijpassende bewegingen of een dansje leren. Een uur lang wordt er keihard gewerkt. Daarna: met z’n allen, plus enkele ouders, grote zussen en andere belangstellenden, naar de Tuindorpkerk. Op de fiets of met de auto.

Ondertussen in de Tuindorpkerk…
Wordt er thee en koffie gezet, limonade ingeschonken. Enorme hoeveelheden cake en koek, al of niet zelfgebakken, meegebracht door gemeenteleden, op schalen gelegd. Afgedekt met theedoeken tot na het optreden. Het liturgisch centrum wordt omgebouwd tot podium voor de jonge artiesten: tafel, preekstoel en paaskaars worden achter tegen de wand geschoven. In de grootste vaas die er in de kerk te vinden was staat een overweldigende bos zonnebloemen.

Het optreden
Als tegen kwart over drie iedereen binnen is, is het tijd voor het echte werk: het optreden. Vol enthousiasme staan de artiesten op het podium, laten ze horen en zien wat ze geoefend hebben. Onder leiding van Jonás -aan de vleugel- en Lieselotte -voor het publiek bijna niet zichtbaar, maar voor de kinderen des te meer- zingen en swingen ze de sterren van de hemel. Van het lijflied van De Vrolijkheid, Hop naar de Vrolijkheid, via Kinderen voor Kinderen liedjes als Bewegen is gezond en Welles, nietes! naar kinderliedjes in verschillende talen. Arabisch, Congolees en Farsi. Nassam Aleyna, Tik tik tik. Mozh, een volwassen zangeres uit Iran, komt erbij en neemt niet alleen de kinderen maar alle aanwezigen mee wanneer iedereen steeds herhaalt wat zij voorzingt. En het lied Dromen op een schommel van Hanna Lam, dat vanuit de kindernevendienst is meegebracht, blijkt zo aan te slaan dat het in het vaste repertoire van het AZC-kinderkoor wordt opgenomen.

De allerkleinste artiesten vinden zo’n half uur best een hele opgave. Af en toe lopen ze van het podium af, naar mama, voor een knuffel. Wat grotere meisjes staan te stralen als popsterren voor een laaiend enthousiast publiek. Jongens doen net zo hard mee. En allemaal glimmen ze van oor tot oor als na het optreden de zonnebloemen worden uitgedeeld.

En dan is er limonade… en meer
Cake, limonade, thee en koffie. Het gaat erin als koek na deze geweldige prestatie. Sommige kinderen komen keer op keer terug; is er nog meer lekkers? De ontmoeting wordt voortgezet: publiek uit het asielzoekerscentrum en de Tuindorpkerk raakt met elkaar in gesprek, de kerkzaal blijkt ook een prima omgeving voor sommige van de artiesten om heel hard rondjes te rennen, diakenen en workshopleiders praten na. De overgebleven cake gaat mee terug naar het AZC. Geen probleem, dat komt wel op tijdens de activiteiten van De Vrolijkheid. Dan staan de chauffeurs weer klaar om artiesten, ouders en grote en kleine zussen terug te brengen. De hoeveelheid koekkruimels die moet worden opgezogen, staat symbool voor een meer dan geslaagde middag!

De muziekmiddag van de Tuindorpkerk is een van de Smaakmakers van het Jaar 2017. In dit filmpje vertelt Christine Hoek, ZWO-diaken van de Tuindorpkerk, over hun initiatief:


De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid – de Vrolijkheid – organiseert voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra creatieve activiteiten. Lees meer over hun werk.

 

Over dit project

Stichting de Vrolijkheid organiseert voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra creatieve activiteiten. Zij hebben vaak indringende ervaringen achter de rug. Dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst zijn het instrument om hun verhalen vorm te geven.

Andere verhalen

Uit dit project