Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Vrouwen weerbaar maken tegen huiselijk geweld

Mensen die met veel geweld te maken krijgen, hebben vaak moeite mensen te vertrouwen en weer lief te hebben. Dertig jaar lang maakte de terreurgroep Het Leger van de Heer het noorden van Oeganda onveilig. Groepen gewapende mannen plunderden, moordden, verkrachtten en ontvoerden kinderen. Veel Oegandezen zijn hals over kop gevlucht en in vluchtelingenkampen elders in het land beland. Ze lieten huis en haard en moestuin achter. Maar waar leef je dan van? Esthers 16-jarige broer werd er op uitgestuurd om de oogst van hun overhaast achtergelaten grond binnen te halen, nu 19 jaar geleden. Hij keerde nooit meer terug. Een wond die nooit heelt. Iedere familie heeft zo eigen trauma’s te verwerken.

Samen staan we sterk

Sinds 2006 is het weer vrede en keren mensen terug naar hun dorp en geboortegrond. Hoe bouw je je bestaan weer op? Esther is na terugkeer actief geworden bij de vrouwenvereniging van de Orthodoxe Kerk. Vol trots laat ze zien wat ze afgelopen jaar in haar dorp bereikt heeft samen de andere vrouwen van haar kerk: “We verbouwen in deze gezamenlijke tuin cassave en sojabonen. We huren samen een ploeg om ons land te bewerken. Ook huren we deze voorraadschuur voor onze oogst. Die verkopen we pas als de prijs goed is. We maken en verkopen kookpotten van rivierklei en we sparen iedere week samen. Na een jaar wordt de hele spaarpot uitgekeerd. De een koopt een geit, de ander kippen. We betalen het schoolgeld voor onze kinderen. Samen staan we sterk”

Leren lezen en schrijven en zelfvertrouwen opbouwen

Esther organiseert bijeenkomsten waarin de vrouwen hun plannen, ervaringen en problemen delen. Problemen zijn er genoeg. Veel mannen zijn aan de drank geraakt door al het geweld. Vrouwen en kinderen hebben daardoor te maken met huiselijk geweld. Drank maakt meer kapot dan je lief is. “Ik geef de vrouwen een cursus van een half jaar, waarin ik hen praktische dingen leer over voeding en hygiëne, maar ook alles om hun zelfvertrouwen te vergroten. Veel van onze vrouwen hier kunnen niet lezen en schrijven. Zij zijn een makkelijk slachtoffer van kwaadwillenden. Ze moeten leren wat hun rechten zijn, dat mannen hen niet mogen slaan, dat hun kinderen liefde en bescherming nodig hebben, dat onderwijs heel belangrijk voor hen is.”

Bedankt voor uw steun

Dankzij uw steun konden inspirerende liefdevolle vrouwen als Esther in 2018 in 7 dorpen 140 kwetsbare vrouwen , 70 kwetsbare kinderen, 35 jongeren en 21 gehandicapten versterken en helpen hun armoede te overwinnen.

Over dit project

Moeders zijn de ruggengraat van de Oegandese samenleving, maar armoede, ziekte en huiselijk geweld maken hun leven zwaar. Het jarenlang gruwelijk geweld van het Verzetsleger van de Heer laat nog steeds littekens na bij ontwrichte gezinnen in Noord-Oeganda. Moeders hebben moeite hun kinderen van eten te voorzien en naar school te laten gaan. De vrouwenvereniging Mothers Union van de Orthodoxe Kerk begeleidt deze vrouwen om hun grootste uitdagingen te overwinnen. Als vrouwen meer eigenwaarde krijgen en hun relaties verbeteren en uitbreiden, kunnen ze beter voor zichzelf en voor hun gezin zorgen.

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kwetsbare vrouwen en kinderen sterk maken