Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Wat doen we? – Een brief uit Lesbos deel 2

Borderline Lesvos, partner van Kerk in Actie, helpt vluchtelingen die vastzitten op het Griekse eiland Lesbos. Iedere week komen honderden vluchtelingen aan op de kust. Borderline biedt eerste hulp, informatie en transport aan vluchtelingen die met bootjes aankomen op de kust van Lesbos. Alice Kleinschmidt vertelt over hun activiteiten.

"Al vier jaar werk ik hier inmiddels met vluchtelingen. Met onze vereniging Borderline Lesvos (borderline staat voor ‘aan de grens’) proberen we de vluchtelingen onmiddellijk na hun aankomst in het noorden van het eiland te ondersteunen. Met ons Welcome Office in Mytilini, de hoofdplaats van het eiland, proberen we hen ook later een baan of een appartement te laten vinden en hen te helpen hun weg te vinden bij de inburgering en vertrouwd te raken met de bureaucratie hier. Bovendien willen we op de een of andere manier onderwijs creëren voor een deel van de minstens 4.000 kinderen in de leerplichtige leeftijd van wie 3.700 geen toegang hebben tot het openbare schoolsysteem. Zo hebben er wel recht op, maar er is gewoon geen capaciteit.

Wat we doen voelt als de bekende druppel op de gloeiende plaat. Aan de oorzaak dat mensen komen en de structuur van het asielsysteem hier verandert het niets. Het opvangsysteem van de overheid hier zorgt voor enorme traumatisering van de vluchtelingen die hier wonen. Ze moeten maar afwachten, de asielprocedures zijn ondoorzichtig en oneerlijk. In het kamp met zijn hekken en geweld zijn onvoldoende basisvoorzieningen zoals woonruimte, eten of stromend water. Duizenden kinderen zitten er zonder enig perspectief op veiligheid, laat staan ​​onderwijs.

We zijn blij dat we iets kunnen doen voor de 100 leerlingen die elke week onze lessen bezoeken. Ook bezoeken dagelijks 20 mensen onze sociale begeleiding. Maar als je weet dat er meer dan 75 geregistreerde verenigingen en initiatieven voor vluchtelingenhulp zijn op het eiland, hoe kan het dan dat de situatie niet verbetert? En wie draagt de eindverantwoordelijkheid? De Griekse overheid? De EU? Dat zijn voor mij beklemmende vragen."

 

 

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project