Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hoe helpt Kerk in Actie in Griekenland? 

Eind 2020 gingen duizenden collectanten op pad om geld op te halen voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Er werden vele euro’s opgehaald, waarmee Kerk in Actie kwetsbare kinderen kon helpen. En die hulp is en blijft hard nodig! 

Wereldwijd zijn meer dan 79,5 miljoen mensen op de vlucht. Door rampen en oorlogen verdreven van huis en haard, op zoek naar een veilige plek en een betere toekomst. Overal bieden kerken hulp aan deze mensen in nood. Kerk in Actie zet zich samen met lokale kerken en partners in om vluchtelingen overal ter wereld hulp te bieden, zoals in Griekenland, maar ook in landen van herkomst. 

In eigen regio

De meeste vluchtelingen worden in hun eigen regio opgevangen. Kerken zorgen voor eten, drinken, onderdak en voor opleidingen, zodat mensen weer zelf in hun inkomen kunnen voorzien. In landen als Libanon, Jordanië en Irak helpt Kerk in Actie Syrische vluchtelingen met een opleiding of de start van een eigen bedrijf, waardoor ze zelf hun gezin kunnen onderhouden. Ook in Ethiopië, Myanmar, Zuid-Soedan en Colombia helpt Kerk in Actie vluchtelingen op weg naar een betere toekomst. 

Tekst gaat verder onder foto

Een beter leven

In Griekenland werkt Kerk in Actie samen met drie partnerorganisaties: Borderline op Lesbos, en Synyparxis en Apostoli, twee projecten van de Grieks-Orthodoxe kerk die vluchtelingen en daklozen op het Griekse vasteland hulp bieden. Jaarlijks komen duizenden vluchtelingenkinderen in Griekse vluchtelingenkampen terecht. Samen met de drie partners werkt Kerk in Actie in Griekenland aan een beter leven voor deze kinderen. Naast voedsel, kleding en onderwijs, helpen we hen op een betere plek te komen én investeren we in de landen van herkomst in een beter leven voor kinderen. 

Tekst gaat verder onder foto 

Uitleg in eigen taal

Met niet meer dan de kleren die ze aan hebben, stranden ieder jaar veel vluchtelingen op Lesbos. Daar wacht hen een zware desillusie. Waar ze hoopten eindelijk veilig te zijn, komen ze terecht in een onveilig, koud en nat vluchtelingenkamp. Borderline, partner van Kerk in Actie, biedt vluchtelingen op Lesbos hulp. Het team bestaat uit 12 medewerkers, waaronder drie adviseurs die Perzisch, Grieks en Engels spreken en vijf leraren die lesgeven op de eigen school. 

Medewerkers van Borderline laten vluchtelingen bij aankomst op krachten kunnen komen door ze iets te eten en te drinken te geven. In het ‘welcome office’ - een kantoortje in de hoofdstad - krijgen vluchtelingen hulp van Borderline bij de officiële documenten die ze moeten invullen en die vaak in het Grieks zijn opgesteld. “Vorig jaar hebben we 5.000 mensen geholpen bij alle administratieve zaken,” vertelt Alice. “Vluchtelingen hebben echt geen idee wat ze invullen en ondertekenen. Wij leggen hen dat in de eigen taal uit en geven advies.”

Tekst gaat verder onder foto

Eindelijk naar school

Borderline heeft een eigen school op Lesbos waar kinderen van 6 tot 17 jaar uit de vluchtelingenkampen veilig lessen kunnen volgen. Ze zijn vaak jaren niet naar school geweest of hebben nog nooit onderwijs gehad. “Vorig jaar hebben 154 kinderen lessen gevolgd,” vertelt Alice. “Ze volgen lessen in vakken als Engels, Grieks en wiskunde, en we geven ook kunstworkshops.” Door de coronamaatregelen konden niet alle lessen doorgaan. “Uiteindelijk hebben 76 kinderen de basiscursus afgerond. Al met al konden we 26 lessen geven, daar zijn we dankbaar voor.”

Tekst gaat verder onder foto

Op Lesbos werkt Borderline samen met andere hulporganisaties. Alice: “We kijken altijd hoe we het beste kunnen helpen. Van een collega-organisatie kregen we bijvoorbeeld een grote hoeveelheid kleding. Zo konden we na de brand in Moria 400 dozen met kleding naar mensen in nood brengen. Op onze beurt lenen wij onze Jeep uit als een andere organisatie vervoer nodig heeft.”

Voor hulporganisaties als Borderline is de financiële steun die ze krijgen van Kerk in Actie van onschatbare waarde. “Wij kunnen ons nu volledig focussen op waarvoor we hier zijn: kwetsbare mensen helpen,” vertelt medewerker Alice Kleinschmidt. “Door een trouwe partner als Kerk in Actie aan onze zijde kunnen we vluchtelingen hier jaar op jaar hulp blijven bieden. Dat is nog steeds zó hard nodig!”

Een thuis in Athene

Er zijn bijna 4.000 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in Griekenland. Ze leven onder slechte en gevaarlijke omstandigheden in vluchtelingenkampen of dakloos op straat. Synyparxis-ERP, hulporganisatie van de Grieks-Orthodoxe Kerk, helpt vluchtelingen op het Griekse vasteland. In vier opvangcentra, drie in de regio Attica (waarin de hoofdstad Athene ligt) en één in Thessaloniki, worden 160 alleenreizende minderjarige vluchtelingenkinderen opgevangen.

Tekst gaat verder onder foto

“Kinderen worden heel jong al alleen op reis gestuurd. De meeste kinderen in onze centra zijn 6 tot 15 jaar oud,” vertelt Despoina Georgiadou, medewerker van Synyparxis. Voor de drie centra in Attica werd vorig jaar een verpleegster aangenomen. Ze heeft een enorm takenpakket: ze verleende eerste hulp bij ongevallen of ziekte aan 150 vluchtelingenkinderen, begeleidde hen als ze naar dokter of ziekenhuis moesten, hield hun medische dossiers bij en gaf ze voorlichting over persoonlijke hygiëne en goede voeding. Ze werkte samen met een arts om de gezondheid van de kinderen in de gaten te houden en regelde hun vaccinatie en medicijnen. 

Despoina: “We hebben er alles aan gedaan om in de coronacrisis onze centra open te houden. Onze verpleegster is echt een professioneel, en enorm betrokken bij het welzijn van de kinderen. In 2021 openen we in Athena twee extra centra, zodat we nog 80 kinderen kunnen helpen.” 

Iedere dag een maaltijd

Via Apostoli, de diaconale organisatie van de Grieks-Orthodoxe Kerk, biedt Kerk in Actie noodhulp in Athene. Vanuit hun voedselkeuken krijgen vluchtelingen en dakloze Grieken iedere dag een maaltijd. Arme gezinnen krijgen iedere maand een voedselpakket en in vluchtelingenkampen worden zeep en andere spullen voor persoonlijke verzorging uitgedeeld.

Tekst gaat verder onder foto

Konstantinos Dimtsas, directeur van Apostoli, is dankbaar dat zoveel mensen geholpen konden worden: “Door de hulp van Kerk in Actie konden we meer dan 6.000 voedselpakketten uitdelen, 7.500 maaltijden bereiden en meer dan 2.000 hygiënepakketten uitreiken. Mijn dank is groot!” 

De cijfers op een rij

Mede dankzij uw hulp bij de huis-aan-huiscollecte kon Kerk in Actie veel hulp bieden:

  • 2.000 hygiënepakketten voor vluchtelingen in opvangkampen
  • 5.000 mensen werden na aankomst op Lesbos geholpen met administratieve zaken
  • 6.000 voedselpakketten voor vluchtelingengezinnen op het Griekse vasteland
  • 7.500 maaltijden voor vluchtelingen en dakloze Grieken
  • 154 kinderen op Lesbos volgden lessen 
  • In 4 grote opvangcentra in Athene kregen minderjarige alleenreizende vluchtelingen zorg, onderwijs en medische hulp
  • In 2021 komen daar nog 2 nieuwe opvangcentra voor minderjarigen in Athene bij

Lees ook:

Over dit project

Nog altijd zijn er miljoenen mensen over de hele wereld op de vlucht. Op zoek naar veiligheid stranden mensen uit landen als Syrië, Afghanistan en Iran in Griekenland. Hier wacht hen een moeilijke en onzekere tijd. Kerk in Actie ondersteunt drie organisaties die hen opvangen, begeleiden en hen voorzien van voedsel, kleding, zorg en onderwijs.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Opvang voor gestrande vluchtelingen