Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Wat gebroken is heel maken in Zuid-Afrika

Een kind komt pas tot bloei als het zich verbonden voelt en verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Kerk in Actie steunt de Zuid-Afrikaanse organisatie PEN, die kinderen en jongeren in achterstandswijken in Pretoria op deze manier tot bloei weet te brengen. Kinderen zoals Lebo, Bokang en Lerato. Bedankt voor je steun voor dit werk.

Ontvangen en teruggeven

Lebo (20) is vrijwilliger bij PEN. Ze is super gemotiveerd omdat ze zelf veel gehad heeft aan de hulp van PEN: "Als zij er niet geweest waren, weet ik niet hoe mijn familie er nu aan toe zou zijn." Sinds haar 16e steunt PEN haar, het begint met hulp bij huiswerk. Tijdens haar examenjaar raakt haar moeder haar werk kwijt. Als moeder de huur niet meer kan betalen, moet ze met haar twee dochters het huis uit. PEN helpt het gezin een nieuw betaalbaar onderdak te vinden. Lebo behaalt haar middelbare school diploma en volgt een sollicitatietraining bij PEN. Op kosten van PEN volgt ze een cursus eventmanagement. Ze vindt werk in die sector en is nu de kostwinner thuis. De organisatie betaalt voorlopig nog de schoolkosten van haar zus. Lebo is trots op waar ze nu als gezin staan en vastberaden om zich uit armoede te werken. "Ik wil dat mijn zus de eerste van onze familie is, die verder kan leren. Ik bedank PEN en alle mensen die ervoor gezorgd hebben dat wij nu zijn waar we zijn, tegen alle verwachtingen in. Ik zou een boek kunnen schrijven over wat God voor mij gedaan heeft via PEN en de mensen die hen steunen. Ik heb zoveel liefde ontvangen, dat is gewoon ontroerend." blikt ze dankbaar terug.

Gebroken gezinnen heel maken

Bokang krijgt sinds zijn 8e jaar hulp van PEN. Hij heeft er veel verdriet van dat zijn ouders hem rond zijn geboorte verlaten hebben. Zijn oma zorgt voor hem. De sociaal werker van PEN weet contact te leggen met zijn beide ouders. Bokang ontdekt hoeveel moeilijkheden zijn ouders hebben. Zijn ouders beseffen dat ze er ondanks eigen zorgen voor Bokang moeten zijn. Dan blijkt dat zijn moeder nog zó boos is op vader, dat ze hem de toegang tot Bokang wil ontzeggen. De medewerkers van PEN blijven aan Bokangs zijde staan en zijn pas tevreden als Bokang weer contact krijgt met beide ouders. Ze helpen zijn moeder met het verwerken van haar eigen pijn en verdriet. "Dit is waarom we hier zijn: om gebroken gezinnen heel te maken, ook als hun wegen gescheiden zijn." blikt een sociaal werker dankbaar terug.

Ieder kind verdient zorg en aandacht

Lerato woont als pleegdochter bij een oude vrouw. Als ze wat ouder wordt hangt ze rond in de parken van de binnenstad en raakt ze aan de drugs. Ze rent geregeld weg van huis. Meestal komt ze dan na een dag of twee weer terug. Maar als dat op een keer langer duurt, neemt haar pleegmoeder contact op met het jeugdteam van PEN. Na een paar dagen treffen ze Lerato aan in een flat waar veel illegale activiteiten plaatsvinden. In overleg met haar pleegmoeder besluiten PEN Lerato bij een ander pleeggezin te plaatsen, die haar meer zorg kan bieden.

250 kinderen en jongeren intentsief begeleid

Dit zijn enkele verhalen van kinderen die mede dankzij jouw steun deze hulp konden krijgen. Afgelopen jaar konden 165 kinderen en 66 jongeren deelnemen aan het naschoolse programma van PEN en werden 30 jongeren via een mentor begeleid in verdere stappen naar werk. Ruim duizend kinderen werden via scholen bereikt. 

Bedankt voor je steun voor dit werk.

Over dit project

Voor veel jongeren in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria is hun toekomst een zwart gat. Zij groeien op in gebroken gezinnen en gewelddadige wijken. De helft van de jongeren maakt de middelbare school niet af en 40 procent tussen de 15 en 34 jaar is werkloos. De christelijke organisatie PEN is als een familie voor deze kansarme kinderen en jongeren. Ze krijgen begeleiding bij huiswerk en examens, maar leren ook sociale en creatieve vaardigheden die hen weerbaar maken. PEN blijft de kinderen trouw tot ze op eigen benen kunnen staan.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een toekomst voor kansarme kinderen in Pretoria