Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

‘We hadden nog nooit van fysiotherapie gehoord’

Ywar-Duu-Mu (3) woont in het dorp Thar-Yar-Gon, in Myanmar. Door een hersenbeschadiging staan zijn benen naar binnen gebogen. Daardoor kon hij zich niet goed ontwikkelen: hij kon niet zonder hulp opstaan ​​en niet zelfstandig lopen. Zijn ouders vonden het zwaar om voor hun zoon te zorgen, maar zij accepteerden hem zoals God hem aan hen had gegeven.

Toen medewerkers van TLM Myanmar via de plaatselijke kerk een training aanboden aan familieleden over hoe je basiszorg kunt bieden aan kinderen met een handicap, waren de ouders van Ywar niet direct geïnteresseerd. Na gesprekken met een van de medewerkers van TLM zagen ze gelukkig in hoe de therapie hen en Ywar zou kunnen helpen. In maart 2020 kwamen medewerkers van TLM Myanmar, samen met getrainde vrijwilligers van de kerk, bij Ywar en zijn ouders thuis om hen te begeleiden met fysiotherapie en om de ouders van Ywar te leren hoe ze thuis regelmatig oefeningen met hun zoon kunnen doen. Ook kreeg Ywar op maat gemaakte orthopedische schoenen. 

Voetballen

Ywar ging stap voor stap vooruit en zijn ouders kregen steeds meer vertrouwen in zijn ontwikkelingen. Ook tijdens de coronapandemie bleven de vrijwilligers van de kerk het gezin - op afstand - bezoeken en ondersteunden zij Ywar en zijn ouders om digitaal te kunnen communiceren met medewerkers van TLM voor specialistische ondersteuning. In juni 2020 kon Ywar-Duu-Mu op eigen kracht opstaan en zo’n twintig stappen lopen. Inmiddels kan hij zelfs voetballen. 

Zijn moeder is dankbaar voor de fysiotherapie en de oefeningen. “We wilden eerst niet meedoen, omdat we daar in ons kleine dorp nog nooit van gehoord hadden.” Ywars oma vertelt opgelucht: “Er valt een grote zorg van me af, nu ik zie hoe deze jongen zonder hulp loopt. We wisten niet dat het zoveel beter met hem kon gaan. We zijn heel erg dankbaar voor alle ondersteuning.” Nu Ywar zo goed kan lopen, kan hij ook makkelijker naar school toe, een volgende stap in zijn ontwikkeling.

 

Over dit project

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een volwaardige plek voor mensen met een beperking