Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Weduwe Jane is nu lid van een coöperatie

Jane is op haar 38e jaar al weduwe en staat er dus alleen voor. Ze woont met haar vier kinderen in een dorp in de provincie Ayaki. Met nog zes andere dorpsbewoners heeft ze een kleine coöperatie opgericht. De zes vrouwen ondersteunen elkaar met landbouw.

Samen verbouwen

Op een gezamenlijk stuk grond verbouwen de vrouwen samen spinazie, tomaten, kool en bonen. Twee vrouwen verkopen de oogst op de markt. De winst delen ze met elkaar: tot nog toe heeft elk groepslid 157 euro gekregen. Van dat geld kocht Jane eten en ze betaalde schoolgeld voor twee van haar kinderen.

Verkoop aan de grote stad

Daalt de marktprijs niet als zoveel dorpsbewoners dezelfde producten gaan verbouwen? Jane antwoordt dat het tegendeel het geval is. Ze kunnen amper aan de vraag voldoen. Omdat het aanbod nu groot genoeg is, komen er zelfs handelaars uit de grote stad Juba om hun producten te kopen.

Waterpomp op de bucketlist

De vrouwen gebruiken nog altijd gieters om hun land te irrigeren. Dat is natuurlijk bewerkelijk. De vrouwen kunnen daarom in droge tijden niet al hun grond van water voorzien. Ze overwegen nu om een waterpomp aan te schaffen, zodat ze meer land kunnen irrigeren.

Jane gaat binnenkort een training volgen om te leren sparen. Ze verwacht dat hun coöperatie dan nog meer kan uitbreiden.

Ja, ik geef om hongersnood in Zuid-Soedan te voorkomen!

Door uw steun kunnen meer mensen zoals Jane een coöperatie vormen en een landbouw-training krijgen, zodat ze hun gezin het hele jaar kunnen voeden, ook in tijden van droogte. Dank u wel!

Over dit project

Jarenlang vochten de overwegend christelijke Zuid-Soedanezen om zich af te scheiden van het overwegend islamitische Noord-Soedan. In 2011 vierden ze hun onafhankelijkheid, maar in 2013 brak een burgeroorlog uit. Een ongekende menselijke tragedie in een van de armste landen ter wereld: honderdduizenden mensen gedood, 4 miljoen mensen op de vlucht, waarvan de helft in eigen land. Hongersnood ligt voortdurend op de loer.

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Overleven in een burgeroorlog