Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Weer terug in Lusaka

In goed overleg met Kerk in Actie en Justo Mwale en met een negatieve covid-19 test op zak, zijn we vorige week weer in Lusaka aangekomen. We danken God daarvoor.

Wikken en wegen

Aan het besluit is de afgelopen maanden veel wikken en wegen voorafgegaan. Wat is wijs en wat moeten we doen? Een vraag waar niet gemakkelijk een antwoord op te vinden was, want het was niet eenvoudig een goed beeld te krijgen van de situatie in Zambia. 

Het was goed

Uiteindelijk zijn we ruim een half jaar in Nederland geweest. Het was goed om in een onzekere tijd dichterbij onze kinderen, familie en vrienden te zijn. We hebben veel gefietst en gewandeld en genoten van een mooie zomer. We bleven betrokken bij JMU doordat we online lesgaven en hadden via mail en whatsapp contact met studenten en collega’s.

Onderwijs in de klas

Op 11 september besloot de Zambiaanse regering (voor ons onverwacht) dat alle onderwijs weer in de klas kan plaatsvinden. Op vrijdag werd het besloten. De maandag daarop gingen alle basisscholen weer open, een week later alle middelbare scholen, en twee weken later alle hoger onderwijs. Zo ook JMU, vertelde de rector ons. Daarop heeft JMU Kerk in Actie verzocht ons terug te laten gaan.

Dankbaar

Deze blog schrijf ik dus van achter mijn eigen bureau in ons eigen huis in Lusaka. In Zambia lijken niet veel corona besmettingen te zijn. Dat is in Nederland anders, dat hoeven we u niet te vertellen. Hoewel we nog niet veel mensen gezien hebben (we zitten nu in quarantaine) voelt het goed om hier weer te zijn. We kunnen wennen aan de temperatuur (nu de heetste tijd van het jaar) en aan een ander dagritme (iedereen is hier vroeg op). Volgende week is er een tentamen week en daarna hopen we weer in de klas les te geven. Danken en bidden jullie mee?