Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Zien en geloven … het werkt in Zuid-Afrika

Wie weinig van het leven verwacht, kan in passiviteit belanden. In KwaZulu Natal weet men arme gezinnen weer hoop te bieden en in beweging te krijgen door eerst samen de Bijbel te lezen. Vanuit die inspiratie gaat de bal rollen: mensen volgen trainingen, starten een moestuin en kleine handel. Voortrekkers zoals Kunene en pastor Ndlovu weten anderen te inspireren. Vaders raken betrokken en zijn een voorbeeld voor hun kinderen. Zien en geloven…het werkt in Zuid-Afrika.

Een bijbelse bodem en een bodem voor de moestuin

Eerst wordt de bijbelse bodem gelegd. Daarna volgen praktische trainingen. De dorpsbewoners leren hoe ze de bodem vruchtbaar kunnen maken door compost te maken, greppeltjes te graven, te bedekken met stro en dan jonge plantjes poten om hun groentebed compleet te maken. Zo wordt het water beter vastgehouden en hebben de plantjes meer voedingsstoffen, waardoor de oogst verbeterd.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Kunene vertelt: “Ik verbouw verschillende soorten gewassen voor mijn gezin en verkoop wat ik overhoud van mijn oogst. Ook snij ik gras en verkoop dat aan mensen die hun huizen met dit riet willen bedekken. Via mijn spaargroep heb ik nu een apparaatje gekocht waarmee ik prepaid elektriciteit kan kopen. Ik verdien inmiddels ieder maand 145 euro.” Ze was zo enthousiast dat ze zelfs dorpsvrijwilliger is geworden. Ze heeft alle vijf de cursussen daarvoor gevolgd. “Nu bezoek ik mensen in mijn dorp, motiveer ze om mee te doen aan spaargroepen, zodat ze net als ik een bedrijfje kunnen starten.” Zo is Kunene een inspirerend voorbeeld voor anderen in haar dorp. Want wie wil nu niet zo succesvol zijn als Kunene?

Voorganger heeft eindelijk inkomsten

Pastor Ndlovu heeft de voorgangerscursus gevolgd. Het is niet eenvoudig om rond te komen voor predikanten, die nauwelijks betaald krijgen door hun gemeenteleden. Daar moeten voorgangers in Zuid-Afrikaanse dorpen dus zelf voor zorgen. De pastor startte verschillende activiteiten voor extra inkomsten: kippen, geiten, vee, groenten, fruitbomen (zoals papaya’s) bij zijn huis. Hij kocht een tractor en verhuurt die nu tegen betaling aan dorpsgenoten. Hij levert ook bouwmaterialen, zand en vervoert suikerriet. Pastor Ndlovu zegt: “Ik dank God dat hij mijn familie zegent via deze organisatie.”

Vader en zoon in moestuin en schoorsteenhandel

Vader Shabangu volgde eerst een landbouwtraining, maar wilde daarnaast nog een bedrijfje starten voor extra inkomsten. Hij begon met de verkoop van schoorstenen, die mensen in huis nodig hebben als afvoer bij hun oven. Zijn zoon Mnqobi (8) zag hem aan het werk en raakte zo geïnteresseerd, dat hij zijn vader nu helpt om de schoorstenen in elkaar te zetten. Zijn vader is erg trots op hem. Mnqubi helpt zijn vader ook met planten en besproeien van groenten in de moestuin. Het versterkt de band tussen vader en zoon, en jong geleerd is oud gedaan. 

Bedankt voor je steun voor Zuid-Afrika!
www.kerkinactie.nl/bijbelsboeren

Over dit project

Veel inwoners van KwaZulu-Natal verwachten niet meer dat hun leven ooit nog zal veranderen, omdat ze al generaties lang in armoede leven. Dat maakt hen passief en zonder hoop. Het is een grote uitdaging om die mentaliteit te doorbreken. Het lukt de Zuid-Afrikaanse organisatie ACAT om vooral arme boerenfamilies weer hoop te bieden en in beweging te krijgen. De Bijbel inspireert hen en betere landbouwmethoden verhogen hun voedselopbrengst.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Bijbel brengt arme boeren in actie