Zuid-Afrikaanse jongeren vinden baan dankzij vakopleiding

De werkloosheid onder jongeren in Zuid-Afrika is dramatisch hoog. Samen met partnerorganisaties biedt Kerk in Actie jongeren een vakopleiding. Ruim driekwart van de jongeren die een vakopleiding volgen, vindt snel een baan.

In Zuid-Afrika heeft ruim 60% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar heeft geen werk. Vooral in achterstandswijken lukt het jongeren niet om een baan te vinden of een bedrijfje te starten. Kerk in Actie-partnerorganisatie SOZO investeert in het opleiden en begeleiden van kwetsbare jongeren in Kaapstad. Ze leren praktische vaardigheden om als kapper, barista, designer of in de bouw aan de slag te gaan, maar ook sociale vaardigheden en basisvaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Per semester nemen 650 jongeren deel aan de algemene workshops en 55 studenten volgen een vaktraining. Dit heeft succes: na het traject van 10 maanden vindt 80% van de jongeren een baan of toegang tot verder onderwijs.

Lythin is nu barrista

Lythin (22) volgde bij Sozo een opleiding tot barrista. "Ik heb Sozo ervaren als een liefdevolle plek. Je kunt met een slecht humeur naar Sozo toe gaan, maar zodra je door de poort loopt, verandert je hele humeur. Sozo heeft me voorbereid om een ​​goede barista te zijn. Ik kan onder druk werken. Ze leerden me netjes te werken en altijd vriendelijk te zijn naar klanten. Ik heb zoveel vertrouwen in mijn kunnen, dat ik overal kan werken en goed werk kan leveren.

Na het afronden van mijn opleiding bij Sozo solliciteerde ik op verschillende banen, en tot mijn verbazing kreeg ik een telefoontje van een café op op gesprek te komen, en kreeg ik de baan!

Ik wil een positieve verandering brengen in mijn gemeenschap en meer mensen over Sozo vertellen. Sozo verandert levens en heeft een positieve impact op het leven van gemeenschappen. Mijn advies aan andere jongeren is om altijd te investeren in wat voor je ligt, en niet terug te kijken!"

Lithin in het café waar hij werkt
Lythin in het café waar hij werkt

Zoe volgde een kappersopleiding. Het is haar grote droom een eigen kapsalon te openen.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project