Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Dennis ging stelen uit liefde voor zijn moeder

Hoe ver kan de liefde voor je moeder gaan? Veel Zambiaanse gezinnen kunnen nauwelijks rondkomen. Dennis zag geen andere uitweg dan stelen om zijn moeder te helpen. Nu het gezin via de kerk een maatje heeft die hen helpt, kan Dennis weer aan zijn toekomst werken.

Moeder Josefine woont met haar zes kinderen in een afgelegen dorp in Zambia. Ze verdient wat geld met het fokken van kippen en eenden, en tijdens het oogstseizoen verdient ze bij als dagloner. Regelmatig is er geld tekort. Iedere keer als ze de schoolkosten voor haar kinderen moet betalen, zoals schriften, pennen, boeken, het schooluniform en schoenen, heeft Josefine slapeloze nachten. 

Dennis ziet de nood van zijn moeder

Dennis heeft zijn vader nooit gekend. Hij overleed toen zijn moeder zwanger was van hem. Toen Dennis 8 jaar was, vond zijn moeder hem oud genoeg om het hele eind naar school te lopen. Op school ging een wereld voor hem open en geleidelijk ontdekte Dennis hoe hard zijn moeder moest ploeteren. Het deed hem pijn om zijn moeder zo te zien lijden, hoewel ze haar best deed dit voor haar kinderen verborgen te houden. Toen Dennis ouder werd, besloot hij dat hij geld wilde inbrengen om haar te helpen. Hij ging ‘s nachts op pad met vrienden om metaal stelen van garages en verkocht dat. Zijn moeder mopperde als hij zo laat thuis kwam, maar dacht dat hij geld verdiende met werk en was blij met wat hij inbracht. 

Kerkleden zien de nood van Dennis

Toen zijn diefstal aan het licht kwam, kwam Dennis plotseling in beeld bij christenen van een naburige kerk. Zij hadden een training gevolgd van de Raad van Kerken in Zambia waarin ze leerden om alert te zijn op kwetsbare kinderen in hun buurt. Ze zagen Dennis’ nood, veroordeelden hem niet, maar vroegen eerst welke hulp hij nodig had. Hij kreeg nieuwe schoenen, een schooltas en zijn examengeld werd betaald, zodat hij het eerste deel van de middelbare school kon afronden. Zijn moeder kreeg waspoeder, zeep en tandpasta. 

Maatje werd keerpunt voor Dennis

Die dag was een keerpunt in Dennis' leven: hij kreeg een maatje via de kerk en stond er niet meer alleen voor. Dennis zit inmiddels in de bovenbouw van de middelbare school. Nu werkt hij af en toe als dagloner en kan regelmatig in het plaatselijke restaurant aan de slag in ruil voor eten. Hij heeft weer ambitie: “Ik wil eerst mijn school afmaken en daarna leraar worden. Ook wil ik mijn broertjes en zusjes vooruit helpen en voor mijn moeder zorgen. Ze is mijn steun en toeverlaat.”  

44 maatjes steunen 90 kinderen

In het afgelopen jaar kwamen in Zambezi, Kapiri, Batoka en Mulobezi kerkleiders, onderwijzers, dorpsoudsten en 44 maatjes bij elkaar. Zij bespraken hoe ze de problemen van kwetsbare kinderen samen kunnen aanpakken, hoe ze hun situatie kunnen verbeteren en hoe ze deze kinderen en jongeren beter kunnen beschermen. De 44 maatjes kregen ieder een fiets, een regenjas, laarzen en een tas, die van pas komt bij de hulp die zij aan 90 kwetsbare kinderen bieden. De kinderen, zoals Dennis, kregen geld voor hun onderwijs en groenten of soms wat leefgeld. 

Help mee

Meer dan 20.000 gezinnen in Zambia zijn ouderloos. De Raad van Kerken in Zambia stimuleert lokale kerken om naar deze kinderen om te zien. Kerkleiders worden getraind en de kinderen krijgen praktische ondersteuning. Via haar zendingsprogramma ondersteunt Kerk in Actie het werk van de Raad van Kerken in Zambia. Jij kunt helpen door een gift te geven aan dit programma. Bedankt voor je steun!

Steun dit werk

Maatjes met tassen en laarzen 

 

Lees ook:

 

Over dit project

Meer dan 20.000 gezinnen in Zambia zijn ouderloos. Gezinnen met kinderen onder de 18 als gezinshoofd. Lange tijd zorgden opa’s en oma’s voor deze kinderen, als hun ouders aan aids overleden. Maar als die ook overlijden staan veel weeskinderen er alleen voor. De Raad van Kerken in Zambia stimuleert kerken om naar deze kinderen om te kijken. Kerkleiders worden getraind en kinderen praktisch ondersteund.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Maatjes voor gezinnen zonder ouders