Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kijktip: paasvuur naar Oekraïne

Vanuit diverse kerken in Nederland probeert presentator en EO-directeur Arjan Lock een bemoedigende Paasboodschap over te brengen naar enkele bijzondere mensen in Oekraïne, midden in oorlogsgebied. Een daarvan is priester Petro Mayba, die betrokken is bij het noodhulpwerk van Kerk in Actie partner LEF in heel Oekraïne.

Gevoel van machteloosheid

Een week later dan de protestantse en katholieke kerken vieren de Orthodoxe kerken Pasen, zo ook in Oekraïne. Pasen is een belangrijk christelijk feest maar wat valt er nu in Oekraïne te vieren? Het is bijna twee maanden geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al bijna twee maanden zien we de meest vreselijke verhalen en beelden voorbijkomen op tv. Een gevoel van machteloosheid bekruipt je als je de nood en het leed ziet. 

Bemoediging in oorlogstijd

Tegelijkertijd is Pasen het feest van de opstanding na de dood: leed en pijn hebben niet het laatste woord. Zo spreekt bisschop De Korte van Den Bosch een bemoediging uit voor priester Grzegorz Draus die meer dan 200 vluchtelingen opvangt in zijn kerk. Scriba ds. René de Reuver heeft namens de Protestantse Kerk in Nederland een boodschap voor Petro Mayba die als priester in oorlogstijd gewoon op zijn post blijft om honderden mensen te helpen vluchten. Petro voert zijn werk uit via LEF, partner van Kerk in Actie in Oekraïne. 

Symbool van licht

Met paaskaarsen als symbool van het licht gaat Arjan op pad. Rest alleen nog de vraag of het lukt om deze kaarsen en boodschappen op hun plek bij de juiste mensen te krijgen. 

De uitzending is komende zaterdag 23 april om 19.15 uur op NPO2 te zien in Crux.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)