Veel kinderen en jongeren staan er alleen voor in het leven zonder de bescherming van volwassenen. Wereldwijd ondervinden kinderen nu ook de gevolgen van de coronacrisis. In veel landen zijn de schooldeuren al maanden gesloten en online onderwijs is er niet. Kerk in Actie zet zich in voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties, zoals straatkinderen, werkende kinderen en vluchtelingenkinderen. Wij bidden voor hen.
Wereldwijd leven meer dan 725 miljoen kinderen in arme gezinnen, vooral in Afrika en Zuid-Azië. In 2020 is dat aantal door de coronacrisis met 140 miljoen kinderen gestegen, omdat werk en inkomsten van hun ouders weg vielen. Hoewel de meeste kinderen zelf niet ziek zijn, dreigen zij wel het grootste slachtoffer te worden.
De tienermeisjes Clarisse en Jeanette uit Rwanda worden opgevoed door een pleegmoeder, omdat hun eigen moeder niet goed voor hen kon zorgen. Kerk in Actie maakte eerder een film van hen. Hoe gaat het nu met dit gezin in coronatijd?
Saw Eh Dow Kaw is 19 jaar en woont sinds drie jaar in het internaat van MTC in Thailand. Hij is blij dat hij daar onderwijs kan volgen. De coronacrisis vraagt echter grote aanpassingen van MTC, om het onderwijs maar ook de medische zorg die zij bieden, doorgang te laten vinden.
Ook in Oeganda is 2020 geen makkelijk jaar geweest. Toch konden de Oegandese partners van Kerk in Actie straatkinderen uit Karamoja opvangen, terugbrengen naar hun geboortedorpen in het droge Karamoja en hen daar steunen om een beter bestaan op te bouwen? Goed nieuws is ook dat voorkomen werd dat nieuwe kinderen op straat belandden.
Als tiener moeten zorgen voor je broertjes en zusjes, omdat je ouders zijn overleden aan aids. In Zambia gebeurt dit volop. Chisengo (19) kreeg gelukkig hulp van de kerk.
De coronacrisis heeft wereldwijd nog steeds grote impact. Mensen worden ziek, raken hun baan kwijt, lijden honger. Kerk in Actie heeft al voor 1,5 miljoen euro aan extra noodhulp verleend voor bijvoorbeeld voorlichting over Covid-19, voedselhulp en hygiënepakketten. Maar hulp blijft dringend nodig!
Het kan gebeuren dat je moeder financiële problemen heeft en hulp van familie inroept. Dan is het fijn als een oom te hulp schiet. Je mag bij hem wonen en daar naar school gaan. Maar wat als je oom je dan aan het werk zet in de visserij? Dat overkwam de broers Kojo en Kwame uit Ghana, toen ze 8 en 10 jaar oud waren.
Ze heet Bless, maar haar leven begon niet gezegend als kind van een tienermoeder die niet voor haar kon zorgen. Op haar 16e sliep ze op straat. Ze groeide op bij haar oma, samen met twee zussen en een broer van haar moeder in één kamer in het oosten van Ghana. Oma moest de touwtjes aan elkaar zien te knopen als weduwe. Bless verkocht na schooltijd snacks om haar schoolboeken bij elkaar te verdienen.
Wim en Diane Verwoerd runnen een gezinshuis in Jeugddorp De Glind. Op dit moment wonen er vijf kinderen bij hen: Manon (16), Victoria (14), Quincy (13), Floortje (11) en Messi (10). Hoe ziet hun leven in dit bijzondere dorp in hartje Nederland eruit?