Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Noodhulp Afghanistan: vier vragen en antwoorden

Afghanistan staat aan de rand van een humanitaire ramp. Hongersnood dreigt. Kerk in Actie biedt noodhulp aan kwetsbare gezinnen. In vier vragen en antwoorden vertellen we meer over deze noodhulp.

Wat is er aan de hand in Afghanistan?

Afghanistan kampt al decennia lang met conflicten en grote problemen als armoede en geweld. Miljoenen Afghanen zijn daardoor hun oorspronkelijke woonplaats ontvlucht en wonen al langere tijd in barre omstandigheden als ontheemden elders in het land. Ze wonen veelal in tenten of zelfgemaakte tijdelijke onderkomens. De armoede onder hen is groot: kinderen bedelen op straat en vrouwen verkopen hun kleren om dekens of medicijnen te kunnen kopen. Afgelopen zomer namen de Taliban de macht over, waarna een periode aanbrak van grote angst en onzekerheid. De economie instortte en voedselprijzen stegen. Doordat het land daarnaast kampt met de ernstige droogte in 27 jaar, staat het aan de rand van een hongersnood. 

Geef voor noodhulp

Welke hulp biedt Kerk in Actie?

Samen met lokale partnerorganisaties helpen we 2.000 mensen met een voedselpakketten, met bijvoeding voor kinderen en extra voeding voor vrouwen die borstvoeding geven, en met hygiënepakketten met onder meer zeep, luiers en maandverband. Ook ondersteunen we 1200 (jonge) vrouwen en meisjes met psychosociale hulp. 

Waarom juist deze hulp?

We bieden voedselhulp, omdat deze levensreddende hulp zeer dringend nodig is. Moeders kunnen kinderen niet meer voeden. Vaak kunnen zij hun kinderen maar 1 maaltijd per dag geven, gemaakt met een restje rijst, of van wat meel dat ze voor veel geld hebben moeten kopen. Daarnaast ondersteunen we (jonge) vrouwen en meisjes. Zij zijn, zeker onder het Taliban-regime, bijzonder kwetsbaar. Ze ondervinden veel tegenwerking. Zo mogen meisjes niet langer naar school. Daarom besteden we in de hulp extra aandacht aan deze groep. We brengen hen met elkaar in contact, maken onderwerpen waar zij tegen aanlopen bespreekbaar, bieden praktische training en ondersteuning in de zorg voor inkomen en voor hun gezinnen en begeleiden hen om minder kwetsbaar te zijn voor misbruik en geweld. 

Hoe biedt Kerk in Actie die hulp?

Kerk in Actie biedt deze hulp samen met lokale partners, die al jarenlang in deze provincie werkzaam zijn, de situatie goed kennen en hun werk kunnen doen dankzij goede contacten met bijvoorbeeld lokale leiders. Deze organisaties brengen, onder meer in samenwerking met deze leiders, in kaart wat de meest kwetsbare gezinnen zijn, zodat de hulp daar terecht komt waar deze het hardst nodig is. Zo komt de voedselhulp vooral terecht bij alleenstaande vrouwen met kinderen, en bij gezinnen zonder inkomen of zonder land om zelf voedsel te kunnen verbouwen. Doordat deze lokale organisaties de situatie ter plaatse goed kennen, weten zij het beste hulp kunnen bieden. Zo gaan zij langs de deuren om vrouwen te bereiken, omdat veel vrouwen op dit moment bang zijn om zich veel buitenshuis te begeven. Onze partners gaan langs de deuren, leggen contacten en verkennen samen met de vrouwen op welke manieren zij ondersteund kunnen worden.

 

Over dit project

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Gerelateerd nieuws

over dit project