Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Spannende tijden in Indonesië

In Indonesië stond het aantal besmettingen vrijdag op 1.986 bevestigde gevallen, met 181 doden. Voor een bevolking van 270 miljoen inwoners is dat aantal onwaarschijnlijk laag. Er gaan voorspellingen rond dat de besmettingen zelfs in de honderdduizenden zouden kunnen lopen. Het aantal nieuwe gevallen neemt nog steeds toe en de Ramadhan komt eraan. Het is een gewoonte voor Indonesiërs om na de Ramadhan terug te keren naar hun geboorteplaats, dus de regering probeert de mensen ervan te weerhouden dat te doen.

Het aantal nieuwe gevallen neemt nog steeds toe en de Ramadhan komt eraan. Het is een gewoonte voor Indonesiërs om na de Ramadhan terug te keren naar hun geboorteplaats, dus de regering probeert de mensen ervan te weerhouden dat te doen.

Weinig testen

Voor bijna alle landen in de regio geldt dat ze relatief weinig inwoners testen. De aantallen besmette patiënten zullen dus vele malen hoger liggen dan de officiële cijfers. Er bestaan wel aanwijzingen dat het virus minder makkelijk overleeft in tropische temperaturen met een hoge luchtvochtigheid, maar voor harde conclusies daarover is meer onderzoek nodig.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO sprak eerder zorgen uit over de ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus in Zuidoost-Azië. Ook omdat deze landen bijna allemaal een zwakke gezondheidszorg hebben. Bron: nos.nl

Onze partners in Indonesië houden hun hart vast voor het virus. Er worden allerlei maatregelen getroffen om het werk op een veilige manier door te kunnen laten gaan en hulp te bieden.

Dreamhouse

In de hoofdstad leven sommige wijken in totale lockdown, met de bijbehorende effecten. Maar ook omliggende dorpen hebben extra zorg nodig. Als eerste moeten de inwoners informatie krijgen wat dit virus met ze doet en hoe ze hier tegen kunnen handelen. Stromend water, zeep en maskers zijn daarbij van essentieel belang. Dreamhouse geeft hier voorlichting en deelt handzeep uit. Daarnaast is er een recept om zelf zeep te maken, omdat er op dit moment veel te weinig zeep is. Ook hebben ze verschillende werkjes en opdrachten voor de kinderen bedacht zodat ze zich niet vervelen nu ze thuis zitten.

Voor kleine ondernemers zoals straatverkopers is de totale lockdown een ramp. Ze krijgen geen inkomsten en kunnen geen eten kopen. Dreamhouse probeert hen te voorzien van basis ingrediënten en vitamines waarmee ze 14 dagen vooruit kunnen.

Trukajaya

Bij Trukajaya merken dat er eerst verschillend werd gehandeld in reactie op het coronavirus. Meetings worden uitgesteld en mensen wordt gevraagd in zelf quarantaine te gaan wanneer ze ziekteverschijnselen hebben. Weer eerst alles was uitgesteld tot 29 maart, zijn nu alle meetings en evenementen gecanceld tot de situatie weer goed is.

Trukajaya doet verschillende dingen om het virus te lijf te gaan:

  • Plaatsen van banners om aan te geven dat er 1,5 m afstand bewaard moet worden
  • Medische interventies uitvoeren en temperatuur meten bij gezinnen
  • Ontsmetten van het kantoor en de omgeving
  • Verspreiden van handdesinfecterende middelen
  • Al het personeel heeft maskers en extra vitamines ontvangen

Vanuit Trukajaya vragen ze ook om gebed. Gebed dat de verspreiding van het coronavirus mag verminderen, dat mensen worden beschermd tegen het virus. Voor verbetering van de omstandigheden, dat uitbraken verdwijnen en alles weer normaal mag worden.


P3W

Ook op Papua zijn alle scholen en kantoren dicht. P3W werkt ook vanuit huis. P3W heeft afwisselend een jaar met cursisten in de sociale - en kerkenwerk-cursus. Die cursisten blijven dat jaar intern wonen. Het andere jaar bezoekt de staf van P3W vrouwengroepen, activiteiten en alumni in het land. In datzelfde jaar worden kortdurende cursussen georganiseerd. Dit is zo’n jaar van korte cursussen en bezoeken en begeleiding door het land. Er zitten maar twee meisjes intern, waarschijnlijk studentes die in Jayapura studeren, terwijl hun familie ergens ver weg woont. Omdat de gebouwen voor internaat en lessen grotendeels leeg zijn, is het nu de tijd voor opknapwerk.

Ook alle kerkelijke activiteiten zijn gestopt. Bij plaatselijke kerkgemeenten is het de gewoonte dat gemeenteleden door de week bij toerbeurt huisdiensten organiseren. Vanwege het besmettingsgevaar is dat nu gestopt, maar men stuurt elkaar wel de liturgie toe. Diensten bijwonen via internet, zoals we dat in Nederland doen, is voor de meeste mensen niet mogelijk.

 

Voor meer informatie over de impact van het coronavirus wereldwijd kijk op kerkinactie.nl/corona.

Over dit project

Het Indonesische eiland Java is vruchtbaar door vulkanische grond, vooral het oosten en westen. Meer in het midden wonen veel arme boerengezinnen, die maar nauwelijks rond kunnen komen. Vooral in de dorpen Sumberejo en Gilangharjo zijn mensen erg arm. In Sumberejo leeft de helft van de 1.613 gezinnen in armoede en heeft hulp nodig om te overleven. In Gilanghargo treft 16 procent van de 3.749 gezinnen dit lot.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Gerelateerd nieuws

over dit project