Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Coronavirus bereikt Syrië

In Syrië is de eerste officiële coronabesmetting vastgesteld. Kerken konden afgelopen weekend nog diensten houden, als iedereen een meter afstand kon nemen van elkaar. Ook in Syrië verandert de situatie voortdurend. Het land is na 9 jaar burgeroorlog niet opgewassen tegen een grootschalige uitbraak van het coronavirus. Veel ziekenhuizen zijn verwoest en liggen in puin. Het land beschikt over maar 4 beademingsapparaten.

Syrië is na negen jaar oorlog niet opgewassen tegen een corona-uitbraak. De gezondheidszorg is na negen jaar oorlog verwoest. Veel ziekenhuizen zijn letterlijk kapot gebombardeerd. En daarbij: 6,2 miljoen vluchtelingen leven in kampen waar ‘social distancing’ onmogelijk is. De Syrische regering sloot restaurants, winkels en stelde vanaf afgelopen weekend een uitgaansverbod in.

Dagelijks leven valt stil
Ds. Harout Seliminian van de Armeens Protestantse Kerk in Syrië vertelt over de situatie ter plekke: “Het dagelijks leven in het Midden Oosten wordt verder stilgelegd nu het nieuwe coronavirus zich steeds sneller verspreidt. In dit deel van de wereld waar oorlog, financiële malaise en politieke onrust de gevolgen van de ziekte dreigen te vergroten. In het kader van de preventieve maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en kans op infectie te verminderen, is besloten scholen tot 6 april a.s. te sluiten. Ook zijn overheidsinstanties, openbare parken, theaters, trouw- en condoleancezalen, sportclubs, kinderclubs en internetcafé´s gesloten. In Aleppo worden bussen en openbare scholen gedesinfecteerd in het kader van alle preventieve overheidsmaatregelen.

Troost uit Gods Woord
Als kerk zijn we veerkrachtig en klaar om alle uitdagingen en moeilijkheden het hoofd te bieden. We kijken of we de digitale techniek kunnen inzetten om leerlingen van de Armeens Evangelische School online onderwijs te kunnen bieden, zodat leerlingen geen leerachterstand krijgen. We proberen dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. De kerken zijn tot nu toe nog open. De zondagse diensten konden doorgaan, met inachtneming van de regels (1 meter afstand tussen de kerkgangers). De meeste kerkgangers ontvangen troost uit het horen van het Woord van God. In Aleppo zijn onze kantoren nog open en staan we klaar om de meest kwetsbaren te helpen.

Richtlijnen opvolgen
Als Armeense kerk hebben we voorzorgsmaatregelen genomen om angst, paniek en zorgen in de gemeenschap weg te nemen en de meest kwetsbare mensen tegen het virus te beschermen door het nemen van strikte maatregelen. Ook zijn we bezig om de polikliniek van het Bethel ziekenhuis klaar te maken voor de komst van coronapatiënten. We adviseren onze mensen om altijd voorzichtig te zijn, de pandemie serieus te nemen en de richtlijnen op te volgen die de nationale media hebben afgekondigd. We doen onze uiterste best om onze gemeenschap te beschermen tegen het coronavirus, zodat we veilig en gezond blijven. We bidden voor alle mensen op de wereld, voor bescherming tegen dit virus. Het is belangrijk voor ons als christenen om ons vertrouwen op God te stellen. Welke uitdagingen de wereld ons ook geeft, de vrede en genade van God geeft ons de kracht om te zeggen 'Het is goed'. Gods zegen voor u allen.”

 

Over dit project

Meer dan 90 procent van de mensen in Syrië leeft onder de armoedegrens, voor meer dan de helft dreigt honger. De oorlog in Syrië heeft een nieuw gezicht gekregen: van militair geweld naar een dramatische economische crisis. Er is nauwelijks aan eerste levensbehoeften te komen, laat staan aan bouwmaterialen. Toch is het herstel van kerken het enige wat perspectief biedt.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van De kerk als plek van hoop en herstel