Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

In eerste jaar na de ramp meer dan 460.000 mensen op Sulawesi geholpen

Een jaar na de verwoestende aardbeving en tsunami op Sulawesi zijn met de opbrengst van de Giro555-actie ‘Nederland helpt Sulawesi’ meer dan 460.000 mensen geholpen. Inmiddels is de hulpverlening verschoven naar activiteiten om het dagelijks leven weer op te pakken.

“De ramp heeft niet alleen gebouwen en wegen verwoest, maar ook landbouwgronden”, zegt Rommie Nauta, hoofd Kerk in Actie en actievoorzitter Giro555-actie ‘Nederland helpt Sulawesi’. “Veel mensen hebben daardoor geen inkomsten. Met Giro555-geld ondersteunen hulporganisaties mensen om hun landbouw- of andere economische activiteiten weer op te starten.” Waar hulporganisaties in de eerste maanden schoon drinkwater en waterzuiveringstabletten uitdeelden, werken zij nu aan de aanleg of het herstel van vaste drinkwatervoorzieningen. Nu lokale markten hersteld zijn, delen hulporganisaties geen voedsel meer uit, maar ondersteunen zij mensen met contant geld om naar eigen behoefte te besteden. Ook zijn hulporganisaties bezig om aangelegde voorzieningen, zoals sanitaire voorzieningen of kindvriendelijke ruimtes, over te dragen aan lokale overheden, scholen, gezondheidscentra en gemeenschappen zodat het beheer op langere termijn gewaarborgd is. In een korte video is te zien welke hulp tot nu toe is geboden.

Bestaan weer opbouwen
Kerk in Actie heeft in het eerste jaar na de ramp onder meer 6.400 mensen geholpen met een voedselpakket, 4.000 mensen in mobiele klinieken behandeld, 30.000 mensen toegang tot schoon drinkwater gegeven, 10.000 hygiënepaketten uitgedeeld, 267 toiletvoorzieningen gebouwd en 80 tijdelijke en permanente huizen gebouwd. Ook werden 150 mensen geholpen met machines en gereedschappen zodat zij hun werkzaamheden weer kunnen oppakken. Zo ontvingen 60 maisboeren een gezamenlijke maïsmachine, kregen 40 vrouwen gezamenlijk een friteuse en verpakkingspers, kregen 50 boeren die kopra (gedroogd vruchtvlees van een kokosnoot) verwerken ontvingen gereedschap om kokosnoten te plukken en ontvingen 100 vanilleboeren zaden, snoeimaterialen en trainingen.

Meer lezen
Kerk in Actie en de andere hulporganisaties achter Giro555 bieden met de actieopbrengst nog tot eind september 2020 hulp op Sulawesi. Meer over de hulp in het eerste jaar is te lezen in de jaarrapportage die Giro555 op 9 januari 2020 publiceerde.

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)