Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kerk in Actie haalt 650.000 euro op voor kinderen in Oekraïne

De huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie in november 2023 heeft ruim 650.000 euro opgebracht voor kinderen in Oekraïne. Het is een van de hoogste eindstanden tot nu toe. Kerk in Actie-directeur Jurjen de Groot: "Hieruit blijkt de grote betrokkenheid van Nederlanders met de mensen in Oekraïne.”

Meer dan 6.200 collectanten en 475 coördinatoren werkten mee om de landelijke collecteweek van Kerk in Actie in november 2023 mogelijk te maken. Nog eens 568 online collectanten collecteerden via de social mediakanalen. Jurjen de Groot is dankbaar dat er zoveel geld is opgehaald om kinderen in Oekraïne te helpen deze verschrikkelijke tijd door te komen. “Hoewel de politieke steun voor Oekraïne lijkt af te brokkelen, krijgen wij bij Kerk in Actie een heel ander beeld. Gelukkig leven veel Nederlanders juist enorm mee. De opbrengst van de huis-aan-huiscollecte die we voor Oekraïne hebben gehouden, is een van de hoogste tot nu toe."

Hulp in heel Oekraïne

Veiligheid, stabiliteit en psychosociale ondersteuning. Dat is wat Kerk in Actie wil bieden aan kinderen in Oekraïne. Door de jarenlange contacten met Oekraïense kerken kan Kerk in Actie hulp bieden in het hele land. “In veel kerkelijke centra zijn permanente speelplekken ingericht met psychosociale begeleiding voor kinderen”, vertelt Daan Verbaan, relatiebeheerder Oost-Europa bij Kerk in Actie. “Daarnaast ontvangen Oekraïense gezinnen voedsel- en zadenpakketten, zodat ze toch eten op tafel hebben. Op centrale plekken in getroffen steden staan mobiele locaties waar kinderen en hun ouders kunnen opwarmen en hun verhaal kwijt kunnen.”

Hulp onverminderd nodig

In honderden plaatsen in Nederland gingen collectanten met een collectebus langs de deuren, en daarnaast collecteerden veel anderen met een online collectebus. Jurjen de Groot realiseert zich hoeveel werk er is verricht, en hoort ook dat er door het organiseren van deze collecte weer veel contacten in de buurt en tussen kerken onderling zijn aangehaald, een win-winsituatie. "Al die euro's die zijn opgehaald getuigen van de tomeloze inzet van onze vrijwilligers. Er zijn ook veel mooie gesprekken aan de deuren gevoerd over de noodhulp die Kerk in Actie biedt in Oekraïne en waarom dat zo belangrijk is."

Kerk in Actie blijft helpen

Kerk in Actie biedt wereldwijd noodhulp aan slachtoffers van conflict en geweld, zoals nu in Oekraïne. En in landen waar de wapens zijn neergelegd of de vrede is getekend, werkt Kerk in Actie samen met lokale kerken aan wederopbouw, herstel van vrede en recht, verzoening tussen daders en slachtoffers en toekomstperspectief voor hen die alles verloren zijn.

Van 18 t/m 23 november 2024 houdt Kerk in Actie opnieuw een landelijke huis-aan-huiscollecte voor kinderen in Oekraïne. Aanmelden als collectant of als collectecoördinator kan nu al via kerkinactie.nl/huisaanhuiscollecte.  

Over dit project

Verwoeste huizen, een ontwrichte infrastructuur en nauwelijks warmte en elektriciteit. De grootschalige oorlog in Oekraïne gooide het leven en de toekomst van veel inwoners volledig overhoop. Kerk in Actie werkt samen met kerken en hulporganisaties in Oekraïne die ontheemden en slachtoffers van de oorlog blijven helpen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)