Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Khaldoun keerde terug naar Syrië: ¨Ik wil niets liever dan mijn kerk weer herstellen¨

Khaldoun (42) ontvluchtte het oorlogsgeweld in Syrië in 2012 en dat bracht hem in Europa. Onlangs keerde hij terug naar Syrië. Daar loopt hij tegen flinke uitdagingen aan. Er is maar 1 christelijke familie in zijn dorp over. Hij mist de hechte christelijke gemeenschap die er vroeger was. Zijn hoop? De kerk herstellen, zodat ook anderen weer terug willen keren.

“Ik heb tweeënhalf jaar in Duitsland gewoond, maar kon er niet aarden. De cultuur paste niet bij mij, ik voelde mij een nummer en kon moeilijk werk vinden. Daarom besloot ik, ondanks de dure overtocht, terug te keren. Het was fijn om mijn familie weer te ontmoeten en in mijn vertrouwde omgeving te zijn,” vertelt Khaldoun.

Geschrokken van verwoestingen
Toch loopt hij tegen flinke uitdagingen aan. “Voor de oorlog werkte ik als vertegenwoordiger van frisdranken. Nu is er bijna geen werk. Ook ben ik geschrokken van de verwoestingen.” Als hij in het dorp is waar hij opgroeide, komen de herinneringen boven. De kapel waar hij altijd wilde trouwen, de hechte christelijke gemeenschap die hier generaties lang samenleefde. Voor de oorlog woonden er driehonderd christelijke families, maar die zijn op één na allemaal vertrokken. De kerk en de moskee zijn verwoest.

Mondjesmaat keren er mensen terug. De enige achtergebleven christelijke familie heeft plannen om de kerk te herbouwen. “Ook ik wil me inzetten om dit dorp weer op te bouwen”, zegt Khaldoun. “Mijn hoop is dat andere mensen mijn voorbeeld volgen, maar ik heb er vraagtekens bij. Mensen die elders wel konden aarden en werk hebben, zullen niet zomaar terug willen. Maar misschien, als de kerk er weer staat, komen ze toch.”

Najaarscampagne Kerk in Actie voor de kerken in Syrië
Bijna 400.000 doden, 12 miljoen vluchtelingen en zo’n 14 miljoen mensen die in armoede leven. De trieste balans van acht jaar oorlog in Syrië. Nu het er langzaam maar zeker veiliger wordt, keren de inwoners terug en beginnen ze met het herstel van hun land. De kerk is het hart van de gemeenschap en juist die gemeenschap is een reden om terug te keren naar hun oorspronkelijke woonplaats. Herstel van de kerk betekent herstel van de samenleving en hoop voor de toekomst.

Op 15 september wordt er landelijk gecollecteerd voor herstel van Syrische kerken. Doet uw gemeente mee met de actieweek? Kijk op kerkinactie.nl/najaarscampagne voor meer informatie over de collecte, liturgiesuggesties en collectematerialen.

Dit artikel staat ook in Petrus nr. 7. Wilt u een gratis abonnement? Ga dan naar petrusmagazine.nl.