Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Project

Noodhulp Noord-Afrika

in Marokko

Op 8 september 2023 vond een zware aardbeving plaats in het Atlasgebergte in Marokko, 80 kilometer ten zuiden van Marrakesh. Inmiddels zijn meer dan 2800 mensen omgekomen, vooral in de bergdorpen. Twee dagen later trof storm Daniël Libië. Heftige regen veroorzaakte daar overstromingen en de breuk van twee dammen. Er zijn duizenden doden en 10.000 mensen vermist. Naar schatting zijn 34.000 mensen ontheemd geraakt.

Situatie in Libië

In Libië zijn vooral inwoners van de steden Derna, Al-Bayda en Shahat zwaar getroffen. Huizen zijn vernield, mensen zitten zonder elektriciteit en water. Omdat mobiele telefoonmasten niet werken is communicatie moeilijk. Mensen en huizen liggen onder de modder. Wegen zijn weggeslagen. Ziekenhuizen zijn overspoeld met gewonden. Ook zijn explosieven en mijnen meegesleept met de stroom.

Welke hulp biedt Kerk in Actie in Libië?

Via een Deense protestantse organisatie kan Kerk in Actie de volgende eerste hulp bieden in Libië:

  • Reddingsteams in Derna voorzien van medische hulpmiddelen, zaklampen, hoofdlampen, handschoenen, touwen en andere middelen om puin te verwijderen.
  • Onderdak opzetten in scholen voor daklozen in Benghazi
  • Verspreiding van dekens, bedden en hygiëne-artikelen (zeep, shampo, tandenborstels, tandpasta, handdoeken, luiers, flessen water)

In de volgende fase zal het gaan om psychosociale hulp en zorgen dat mensen genoeg geld hebben of weer een inkomen kunnen verdienen. En meehelpen om verplaatste explosieven uit de weg te ruimen.

Huizen weggevaagd in Libië

Migranten extra kwetsbaar in Marokko

De aardbeving in Marokko heeft vooral onder dorpsbewoners in het Atlasgebergte veel slachtoffers gemaakt. Ook in de stad Marrakesh zijn huizen ingestort. Daar zijn ook vluchtelingen en migranten uit verschillende Afrikaanse landen hun onderdak en bezittingen kwijt. Sommigen zitten klem in Marokko: ze kunnen niet verder reizen en niet terug naar hun thuisland. Moeders met kleine kinderen zijn extra kwetsbaar en hebben snel een veilige plek nodig om te wonen. Zij kunnen bij niemand aankloppen voor hulp, omdat ze in Marokko niet formeel opgevangen worden.

Welke hulp biedt Kerk in Actie in Marokko?

Onze partnerkerk in Marokko kan met onze steun deze migranten extra noodhulp bieden:

  • voedselpakketten, medische hulp, kleding, dekens, zeep, shampoo en babyvoeding.
  • onderdak vinden voor moeders met kinderen en bemiddelen dat ze naar school kunnen
  • pastorale hulp aan migranten met trauma’s

Steun dit werk

Steun dit werk via het programma Noodhulp met een bijdrage op rekeningnummer NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie in Utrecht o.v.v. Noodhulp Noord-Afrika of doneer online.

Inwoners op straat in Marrakesh

 

Meer weten? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Verhalen

Over dit project

Nieuws

Over dit project