Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een bijzonder weekend

Jeannet Bierman is sinds mei 2022 uitgezonden naar Colombia. Binnenkort gaat ze hier aan de slag als docent praktische theologie. Met haar studenten gaat ze onderzoeken wat er leeft in samenleving én kerk. Ze rust deze toekomstige predikanten toe om straks met hun gemeenteleden om te zien naar anderen. Ze deelt haar eerste ervaringen in Colombia.

Trots bij diploma-uitreiking

Het is zaterdag 18 juni en het is één en al gezelligheid op het grasveld en het bordes van de universiteit. De afgestudeerde bachelors staan te praten met hun familie die ze vaak lange tijd niet hebben gezien. Ze hebben hun toga’s aan en een aantal professoren wordt nog in hun toga gehesen. Het is weer voor het eerst dat de diploma-uitreiking in de kapel kan plaatsvinden. In zijn toespraak spreekt de rector zijn bewondering uit voor het doorzettingsvermogen van de studenten die een aantal jaren online hebben moeten studeren. En dat niet alleen, de meesten moesten naast hun studie ook werken als taxichauffeur of schoonmaker omdat de armoede enorm is toegenomen en hun familie meestal niet kan bijspringen. Na de plechtigheid vertelt één van de moeders me dat ze samen met haar man en andere zoon de nacht ervoor 8 uren in de bus heeft gezeten om deze plechtigheid te mogen meemaken en dat ze de komende nacht dezelfde reis in omgekeerde richting weer gaat ondernemen. Maar blij dat ze is. En trots dat haar zoon nu eindelijk als pastor in de kerk aan het werk kan.

Historische verkiezingsuitslag

De volgende dag is de tweede en laatste ronde van de verkiezingen. Om 16.00 uur sluiten de
stemlokalen en vanaf dat moment komen de uitslagen binnen. Met een paar studenten zit ik
voor de televisie en de spanning is om te snijden. Gaat het ze lukken, Gustavo Petro en Francia Marquez, om de meeste stemmen te krijgen. Na een paar uur is de uitslag bekend en is het ze inderdaad gelukt om met een kleine meerderheid te winnen. Voor het eerst, sinds de onafhankelijkheid 212 jaar geleden, krijgt Colombia een socialistische president en een Afro-Colombiaanse vrouw als vicepresident. De studenten reageren blij en opgelucht. De verkiezingen zijn zonder geweld verlopen en de tegenstander geeft zijn verlies toe. Er is hoop op structurele veranderingen voor de armen, de inheemse- en de zwarte bevolking. Er is hoop op vrede en verzoening na meer dan 60 jaar burgeroorlog, nieuwe kansen voor de mensenrechten- en vredesgroepen.

Nog maar net in Colombia heb ik het gevoel getuige te mogen zijn van een historisch moment en ik ben niet de enige. Eén van de studenten die droomde over migratie naar Europa heeft vanaf vandaag een andere droom, zo zegt hij.

Jeannet Bierman, Cali, Colombia

Over dit project

Het jarenlange gewapende conflict in Colombia heeft miljoenen mensen getraumatiseerd en verjaagd van hun vertrouwde plek. In deze context moeten predikanten hun werk doen. Wat betekent dit voor hun pastorale en diaconale taak? In 2022 is Jeannet Bierman namens Kerk in Actie uitgezonden als docent praktische theologie aan de universiteit in Cali. Met haar studenten onderzoekt ze wat er leeft in samenleving én kerk. Zo rust ze deze toekomstige predikanten toe om straks samen met hun gemeenteleden om te zien naar anderen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Sociaal bewogen predikanten opleiden