“Interculturele ontmoetingen geven kleur en verdieping aan het verhaal van het evangelie”
De hemel zal multicultureel zijn, wordt wel gezegd. Daar zijn de meeste protestantse gemeenten in Nederland nog ver van verwijderd. Het werk van de ZWO kan hier een beetje bij helpen. Door samen interculturele ervaringen te delen en gastvrijheid te oefenen. Het brengt mensen over grenzen met elkaar in contact, ver weg en dichtbij.
Verbonden als broers en zussen
Een kijkje nemen in het plaatselijke asielzoekerscentrum kan werelden openen. Aanstekelijke verhalen van anderen helpen je over de drempel. In de stad Utrecht maakte de komst van vluchtelingen uit het Midden-Oosten ons nieuwsgierig naar de oude kerken die zij achterlieten. We verdiepten ons in de kerkgeschiedenis van de Oosterse kerk en reisden met gemeenteleden af naar Libanon.
Daar maakten we ook kennis met de mensen en de kerken uit de regio die achterbleven. We ervaarden wederkerigheid in onze diaconale ondersteuning en de kennis en verhalen die we van hen ontvingen over de eigen tradities en de eeuwenoude omgang met de islam en het jodendom. We ontdekten weer iets van onze gezamenlijke roots en voelden ons verbonden als broers en zussen.
Kerken versterken
Het enthousiasme van gemeenteleden om die ervaringen te willen delen is heel natuurlijk en een project als 'Classis Utrecht voor het Midden-Oosten' maakt hier ruimte voor. De classicale werkgroepen Kerk & Israël en interculturele kerken kunnen daarbij een stimulerende factor zijn. Het beleidsplan van de landelijke kerk, 'Kerk 2025', moedigt samenwerking op deze manier ook aan. Om elkaar te inspireren. De classis kan hierin voorop gaan, nu niet als toezichthouder, maar in een leidende rol om de diverse gemeenten te bemoedigen en te verbinden. Interculturele ontmoetingen geven kleur, verdieping en context aan het verhaal van het evangelie en versterken de kerk hier en wereldwijd.
Leo van Steensel, diaken van de Jacobikerk en lid van de algemene kerkenraad van de Protestantse Gemeente Utrecht
Lees ook: