Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

‘Ik droom dat de overwinning zal komen’

Toen de oorlog in Oekraïne begon, moesten Zlata Dudko (10) en haar gezin op de vlucht. Het gezin vond onderdak in het dorp Mohyliv, in de regio Dnipropetrovsk. Zlata helpt daar hard mee om het land te bewerken. Dankzij het zadenpakket van Kerk in Actie heeft het gezin toch eten op tafel. Het enige dat Zlata hoopt is: een snelle overwinning.

“Vliegtuigen vlogen boven ons huis, we hoorden veel schoten. Ze waren heel dichtbij.” Het gezin vond onderdak in het dorp Mohyliv, in de regio Dnipropetrovsk. Hoewel ze ver van huis zijn, is er ook op de nieuwe plek weer een tuin, en zijn er kassen en huisdieren. Hoe jong ze ook is, Zlata helpt hard mee om het land te bewerken. 

Steeds meer thuis

In hun nieuwe - tijdelijke - woonplaats wennen ze steeds meer. Er is een binnenplaats naast het huis, en een kleine moestuin vlakbij de schommel, waar ze zelf hun eten verbouwen. Hoewel ze ver van huis zijn, is er ook op de nieuwe plek weer een tuin, en zijn er kassen en huisdieren. “Ik vond het niet eerlijk dat we moesten vluchten voor de oorlog. Maar nu voel ik me hier steeds meer thuis”, vertelt Zlata.

Hoe jong ze ook is, Zlata helpt hard mee om het land te bewerken. De familie maakt dankbaar gebruik van het zadenpakket dat ze van de kerk hebben gekregen. “Zo hebben we in de winter eten op tafel.” 

Zaai- en pootgoed

De oorlog duurt voort, maar de familie Dudko probeert er het beste van te maken. “Toen we nog thuis waren, moesten we vaak de schuilkelder in. Dat was echt spannend en eng. Gelukkig kunnen we hier weer veel buiten spelen.” De familie is erg dankbaar dat de kerk naar hen omkijkt. “Met het zaai- en pootgoed hebben we genoeg groenten en aardappels voor de komende tijd.” Zlata heeft nog maar één grote droom: “Dat de overwinning snel zal komen.”

Kerk in Actie helpt kinderen in Oekraïne

Veiligheid, stabiliteit en psychosociale ondersteuning. Dat is precies wat Kerk in Actie wil bieden aan kinderen in Oekraïne. Door de jarenlange contacten met Oekraïense kerken kan Kerk in Actie hulp bieden in het hele land. Zij bieden kinderen een veilige plek om te spelen en psychosociale hulp om mentaal gezond te blijven. Oekraïense gezinnen ontvangen voedsel- en zadenpakketten, zodat ze toch eten op tafel hebben. Op centrale plekken in getroffen steden staan mobiele locaties waar kinderen en hun ouders kunnen opwarmen en hun verhaal kwijt kunnen. Kerk in Actie helpt ook bij het herstel van kapotgebombardeerde schoolgebouwen, zodat kinderen kunnen blijven leren.

Kerk in Actie wil kinderen in Oekraïne helpen deze verschrikkelijke tijd zo goed mogelijk door te komen. Help je mee?

Geef voor kinderen in Oekraïne

Lees ook:

Over dit project

Verwoeste huizen, een ontwrichte infrastructuur en nauwelijks warmte en elektriciteit. De grootschalige oorlog in Oekraïne gooide het leven en de toekomst van veel inwoners volledig overhoop. Kerk in Actie werkt samen met kerken en hulporganisaties in Oekraïne die ontheemden en slachtoffers van de oorlog blijven helpen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Noodhulp Oekraine