Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Welke rol hebben vrouwen in Zuid-Afrikaanse kerken?

In Zuid-Afrika is nog veel ongelijkheid, ook binnen kerken: tussen wit en zwart, tussen arm en rijk, tussen mannen en vrouwen. Kerk in Actie steunt Zuid-Afrikaanse kerken om dit met elkaar te bespreken. Afgelopen jaar kwamen 137 kerkleiders uit verschillende kerkgenootschappen online bij elkaar om te praten over de rol van vrouwen in kerk en samenleving.

Patriarchale beelden richten veel schade aan

Totaal kwamen 137 Methodisten, Anglicanen, Baptisten, Lutheranen, Nederlands Hervormden, Evangelicalen en Pinkstergelovigen bijeen. In de West-Kaap kwamen 38 kerkleiders samen, in de Oost-Kaap 48, in de Noord-Kaap 31 en in de Zuid-Kaap 20. Alle deelnemers kregen een boek over het thema thuisgestuurd als uitgangspunt om samen te bespreken. Ook binnen Zuid-Afrikaanse kerken beseft men steeds meer dat oude beelden waarin de man de baas is over de vrouw, veel schade aanrichten en vrouwen beperken in hun functioneren zowel thuis, als in kerk en samenleving. 

Nieuwe inzichten

In de Bijbel staat dat man en vrouw aan elkaar gelijk zijn en beiden naar Gods beeld geschapen zijn. Maar in Zuid-Afrikaanse kerken zie je dat nog maar weinig terug. Een deel van mannen zien door het boek en het gesprek nu in dat mannen niet alle leiderschapsposities in hun kerk voor zichzelf kunnen houden. En dat het niet langer mogelijk moet zijn dat mannen hun macht kunnen aanwenden om misbruik te maken van de ondergeschikte positie van vrouwen en meisjes. 

Pijnpunten beter begrijpen

Dominee Kiewit van de Noord-Kaap blikt terug: "Deze bijeenkomst heeft me geholpen om een bredere blik te krijgen op de veranderende rol van mannen en vrouwen in onze kerk en samenleving. Ik snap nu ook beter waarom vrouwen op een bepaalde manier reageren en hoe mannen vrouwen kunnen behandelen."

Zo veranderen de rollen van mannen en vrouwen in de Zuid-Afrikaanse kerken stap voor stap, allereerst via bewustwording. 

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project