Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Vergeet de vluchtelingen uit Soedan niet!

Terwijl de ogen van de wereld zich vooral richten op Oekraïne en Gaza, vindt sinds 15 april 2023 een gruwelijke burgeroorlog plaats in Soedan. Inmiddels zijn 11 miljoen mensen op de vlucht in eigen land, een vijfde van hele bevolking. Twee miljoen mensen zijn naar buurlanden gevlucht. Kerk in Actie biedt noodhulp in Soedan, Ethiopië en Zuid-Soedan.

17,7 miljoen mensen ondervoed 

VN-hulporganisatie OCHA stelde vast dat 25 miljoen mensen hulp nodig hebben, dat 17,7 mensen ondervoed zijn, waarvan 4,9 miljoen zeer ernstig. Bijna tweederde van de bevolking heeft geen toegang tot gezondheidszorg. Driekwart van de ziekenhuizen in de getroffen gebieden functioneren niet meer door de conflicten. Mensen lijden aan cholera, mazelen, malaria en knokkelkoorts, 19 miljoen kinderen gaan niet meer naar school. Veel kinderen zijn gedood, gewond, ondervoed, krijgen te maken met (seksueel) geweld of zijn gerecruteerd om mee te vechten. Ongeveer 8,1 miljoen mensen hebben sinds de burgeroorlog uitbrak levensreddende hulp ontvangen via wereldwijde hulporganisaties. 

Meisjes en vrouwen beschermen 

Twee miljoen mensen zijn Soedan ontvlucht. De meesten vluchtten naar de buurlanden Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Egypte, Ethiopië en Zuid-Soedan. Via het internationale kerkelijk noodhulpnetwerk ACT Alliance biedt Kerk in Actie, samen met partnerorganisaties, noodhulp in en om Soedan. Kerk in Actie steunt binnen deze samenwerking de opvang van vluchtelingen in Ethiopië en Zuid-Soedan. Daarbij ligt een sterke focus op het bieden van bescherming aan meisjes en (jonge) vrouwen. Hilda Timmerman, relatiebeheerder van Kerk in Actie voor Oost-Afrika vertelt: “Partnerorganisaties van Kerk in Actie in de buurlanden Zuid-Soedan en Ethiopië zijn in actie gekomen om de vluchtelingen op te vangen en verlenen noodhulp. Een moeilijke taak omdat beide landen zelf ook te maken hebben met onrust onder bevolkingsgroepen.”

Hulp in Ethiopië

In Ethiopië ondersteunt Kerk in Actie de Ethiopische Evangelische Kerk Mechane Yesus. Deze kerk heeft veel ervaring in het bieden van noodhulp. De hulp die deze kerk biedt, richt zich vooral op hygiëne en bescherming. Zo krijgen gezinnen keukengerei en hygiënepakketten met onder meer zeep en maandverband. Vluchtelingen die op doorreis zijn krijgen geld, en kinderen krijgen zoveel mogelijk tóch onderwijs. Ook is er aandacht voor traumaverwerking en worden kinderen beschermd tegen (seksueel) geweld.

Hulp in Zuid-Soedan

Ook Zuid-Soedan vangt veel vluchtelingen op. Opvang- en doorreislocaties zijn er vaak overvol, en chaotisch. Hierdoor lopen vooral kinderen het risico om slachtoffer te worden van (seksueel) misbruik of mensenhandel. Kerk in Actie steunt er het werk van de Lutheran World Federation (LWF), die in deze opvanglocaties voorlichting geeft over het beschermen van kinderen. Ook biedt LWF psychosociale zorg aan kinderen, onder meer via sport en spel, en ze zorgt ervoor dat kinderen op de vlucht toch onderwijs krijgen door leerkrachten en lesmaterialen beschikbaar te stellen. Tot slot ondersteunt LWF kwetsbare gezinnen op doorreis met (het regelen van) transport naar een locatie waar zij langdurig opgevangen kunnen worden.

Help mee
Met jouw bijdrage aan het programma noodhulp biedt Kerk in Actie Soedanese vluchtelingen in Ethiopië en Zuid-Soedan keukengerei, hygiëne-artikelen, tijdelijk onderwijs en bescherming. 

Geef voor dit werk

Over dit project

Sinds op 15 april 2023 een burgeroorlog is losbarstten in Soedan, zijn meer dan 14.700 mensen omgekomen, waaronder veel onschuldige burgers en kinderen. Zeker 11 miljoen mensen zijn op de vlucht in eigen land en 2 miljoen naar het buitenland. Samen met partnerorganisaties ter plaatse biedt Kerk in Actie noodhulp.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Noodhulp vluchtelingen Soedan