Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

‘Zo kun je iets betekenen voor je medemens om de hoek’

Kinderen uit kwetsbare gezinnen in Nederland kunnen meestal niet op vakantie. Geld voor leuke uitjes is er niet. Met de Actie Vakantietas van Kerk in Actie verrassen kerken in heel Nederland deze kinderen met een rugzak vol verrassingen. Kerken in Haarlem maakten dit jaar maar liefst 250 Haarlemse kinderen blij.

De Protestantse Gemeente Haarlem-Noord en Spaarndam begon drie jaar geleden met de actie Vakantietas. Lenie Oudshoorn: “Onze diaconie had deze mooie actie van Kerk in Actie gezien en dacht: hier gaan we in Haarlem ook mee aan de slag!” Oudshoorn organiseert de actie in Haarlem nu zelf voor het tweede jaar. “Vorig jaar vroeg onze diaconie of mensen uit de gemeente het organiseren van de actie van hen over wilden nemen. Met een groepje van vijf zijn we eraan begonnen.” 

Samenwerking met Speelgoedbank

De Actie Vakantietas werkt heel simpel: kerken kunnen vrolijke gekleurde rugzakjes voor 1 euro per stuk bestellen bij Kerk in Actie. De gemeenten vullen zelf de tasjes met leuke spullen en delen ze uit aan kwetsbare kinderen in de omgeving. Omdat er geen kant-en-klare adreslijsten zijn van kinderen in de omgeving die het thuis niet breed hebben, wordt er vaak samengewerkt met een lokale voedselbank. In Haarlem lopen de contacten via de Speelgoedbank. Lenie: “Bij de Speelgoedbank in Haarlem zijn kinderen aangesloten van wie hun ouders een zogenaamde 'Haarlempas' hebben. Daarmee krijgen ze korting op boodschappen en andere dingen. Hun kinderen - het zijn er in Haarlem ruim 600 - mogen iedere maand iets komen uitzoeken bij de Speelgoedbank.” 

In 2020 kon de gemeente Haarlem-Noord 56 gevulde tasjes naar de Speelgoedbank brengen. “Toen dachten we: dat zouden er toch eigenlijk meer moeten zijn”, vervolgt Lenie. Samen met collega-vrijwilliger Marianne Veefkind besloot ze andere Haarlemse kerken te benaderen. Eén andere kerk bleek al aan de actie mee te doen en uiteindelijk sloten nog acht kerken aan. Met succes: vorige week zijn er 250 tasjes weggebracht. 175 tasjes gingen naar de Speelgoedbank en de overige worden via de lokale Voedselbank aan nog meer kinden uitgereikt. 

Voor ieder wat wils

De gemeenteleden van Lenie en Marianne werken enthousiast mee. “Ze komen bij ons een of meerdere tasjes ophalen. Daarbij geven we wat tips om het tasje voor ongeveer 20 euro aan leuk speelgoed te vullen, zoals stickers, klei, een schepje of een emmertje. Mensen kunnen er ook voor kiezen het tasje samen met anderen te vullen.” De volle tasjes worden weer teruggebracht bij de vrijwilligers of thuis opgehaald. De vrijwilligers bevestigen vervolgens een label aan ieder tasje. Daarop staat of de inhoud voor een jongen of meisje bestemd is en voor welke leeftijd. Lenie: “We vragen gemeenteleden spulletjes te kopen voor bijvoorbeeld kinderen van 2-3 jaar, 4-5 jaar en zo verder. Dan krijgt een kind ook echt iets wat bij de leeftijd past.”

Blij maken

Lenie vindt het mooie van de actie dat je er kinderen uit je eigen buurt mee helpt. "Armoede is niet altijd zichtbaar voor anderen, je kunt niet zien wat er achter de voordeuren speelt in gezinnen. Het is zo fijn dat we kwetsbare kinderen om de hoek blij kunnen maken.” Ze hoopt dat volgend jaar nog meer Haarlemse kerken aansluiten bij de actie. “Dan kunnen we in de zomer nog meer kinderen uit kwetsbare Haarlemse gezinnen verrassen.”

Zondag wordt er in veel protestantse gemeenten gecollecteerd voor het diaconaatswerk van Kerk in Actie in Nederland, waaronder ook de Actie Vakantietas. Alle informatie is te vinden op kerkinactie.nl/vakantietas.  

Direct doneren

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project