Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Giro555-hulp Turkije en Syrië nog steeds in volle gang

Op 6 februari werden Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen. Giro555 kwam de dag erna direct in actie voor de miljoenen slachtoffers. Vier maanden later is de hulpverlening door de verschillende organisaties achter Giro555 nog steeds in volle gang. De focus ligt op het verlenen van noodhulp zoals het bieden van tijdelijk onderdak, het herstellen van de waterinfrastructuur en psychosociale hulp. Inmiddels staat de teller voor deze actie door de aanhoudende donaties van de Nederlandse bevolking op €123 miljoen.

Mede dankzij het succes van de Giro555-actie konden de hulporganisaties direct in actie komen voor de getroffen bevolking met het bieden van noodhulp zoals tijdelijk onderdak, medische zorg, eten en drinken. Ook deelden de organisaties hulpgoederen uit, zoals hygiënekits, winterkleding en dekens. De overlevenden ontvingen contant geld en cash vouchers zodat ze zelf konden kopen wat ze nodig hadden. Daarnaast is er psychosociale hulp en trauma begeleiding verleend aan de slachtoffers, en zijn er veilige plekken voor kinderen gecreëerd waar zij konden spelen en onderwijs kregen. In februari en maart hadden de slachtoffers nog te maken met temperaturen onder nul, inmiddels is de zomer in beide landen aangebroken en wordt het steeds heter. De organisaties voeren in zowel Turkse en Syrische opvanglocaties reparaties aan de zwaar beschadigde waterinfrastructuur uit. Dit is cruciaal om ziektes zoals cholera te voorkomen. Een overzicht van alle hulp in de eerste drie maanden is op deze interactieve kaart op de website van Giro555 te vinden.

Giro555-actievoorziter Michiel Servaes: “In Turkije en Syrië is door de hulporganisaties achter Giro555 een enorme operatie in gang gezet waardoor al honderdduizenden slachtoffers zijn geholpen. Eind maart was ik zelf in het gebied en werd ik opnieuw getroffen door de ernst en ongekende omvang van deze ramp. Veel gezinnen slapen nog in tenten en gaan een zware tijd tegemoet. We zijn zeer dankbaar voor de vrijgevigheid van het Nederlands publiek. Met de opbrengst voor Giro555 zetten hulpverleners alles op alles om zoveel mogelijk slachtoffers te helpen. Maar we zijn er nog lang niet. Naast de noodhulp die volop doorgaat, en nodig zal blijven, kijken we samen met onze partners ook naar de volgende fase van verwerking en wederopbouw.”

Met hulp van Kerk in Actie blijven kerken in Syrië onverminderd hulp bieden. Vanuit het noodhulpprogramma dat in Syrië al jarenlang actief is, ondersteunt Kerk in Actie deze lokale kerken maximaal. 

De actie voor Turkije en Syrië is nog open voor donaties tot en met eind augustus.

Over dit project

Op 6 februari 2023 werd Syrië getroffen door twee allesverwoestende aardbevingen. Kerken vangen nog altijd dakloze mensen op en voorzien hen van maaltijden, medicijnen en dekens. Vanuit het noodhulpprogramma dat in Syrië al jarenlang actief is, ondersteunt Kerk in Actie deze lokale kerken maximaal.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)