Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Project

Noodhulp aardbeving Syrië

in Syrië

Op 6 februari 2023 werd Syrië getroffen door twee allesverwoestende aardbevingen. Kerken vangen nog altijd dakloze mensen op en voorzien hen van maaltijden, medicijnen en dekens. Vanuit het noodhulpprogramma dat in Syrië al jarenlang actief is, ondersteunt Kerk in Actie deze lokale kerken maximaal.

Van een bloedige burgeroorlog naar een diepe economische crisis naar twee allesverwoestende aardbevingen. Syrië overkomt ramp op ramp. De aardbevingen vonden dicht bij het noorden van Syrië plaats. De lokale bevolking gaat hier al meer dan 12 jaar gebukt onder oorlogsgeweld en de impacht van financieel-economische westerse sancties. Na de aardbevingen hebben zij nauwelijks middelen om zelf hun bestaan of huis weer op te bouwen. 

Er is al veel hulp geboden...

Kerk in Actie is een van de samenwerkende hulporganisaties in Giro555, en besteedt haar aandeel van de landelijke actie na de aardbeving in Syrië via Action by Churches Together (ACT), het internationale kerkelijke netwerk. Tot nu toe is aan 27.500 overlevenden hulp verleend in de vorm van het bieden van tijdelijk onderkomen in tientallen kerkgebouwen en scholen, warme maaltijden, voedsel- en hygienepakketten, mobiele toiletten en douches, psychologische eerste hulp, psychosociale ondersteuning voor de langere termijn, herstel van eigen levensonderhoud, het checken van woningen en bedrijfsgebouwen op instortingsgevaar en reparatie van repareerbare woningen, bedrijfsgebouwen en scholen, en van vijftien bakkerijen.

... maar ook nog veel hulp nodig!

Maanden na de aardbeving is de situatie nog altijd ontredderd: talloze huizen zijn onbewoonbaar en veel mensen zijn afhankelijk van voedselhulp. Daarom vangen kerken nog altijd dakloze mensen op en voorzien hen van maaltijden, medicijnen en dekens. Er is een tekort aan alles in het getroffen gebied. Zo zijn er geen of te weinig zware machines en technische benodigdheden om verwoeste gebouwen te herstellen. Veel puin ligt nog in de straten en is nog niet weggehaald. Ook veel scholen kunnen nog niet van start gaan, omdat ze óf te zwaar beschadigd zijn, óf als noodopvang voor dakloze families fungeren.

Vanuit het noodhulpprogramma dat in Syrië al jarenlang actief is en met de bijdrage vanuit de Giro555-actie blijft Kerk in Actie deze lokale kerken maximaal ondersteunen.

Kerk in Actie werkt in Syrië, niet in Turkije. Daarom vragen we je hulp voor de slachtoffers in Syrië. 

Steun dit werk

Via het programma noodhulp ondersteunt Kerk in Actie dit belangrijke, levensreddende werk. Steun dit werk met jouw bijdrage aan dit programma via rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v.  'Noodhulp' of doneer online. Hartelijk dank!

Meer weten? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Verhalen

Over dit project

Nieuws

Over dit project