Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Lokale kerk biedt met borduuratelier opleidingen en werkgelegenheid

Partnerorganisatie Moldovan Christian Aid (MCA) ondersteunt kerkelijke gemeenten bij hun diaconale initiatieven, zoals armoedebestrijding of het creëren van werkgelegenheid. Priestersechtpaar Adrian en Alina Postolachi uit het dorp Rotunda heeft met een bijdrage van Kerk in Actie een borduuratelier opgezet met een tweeledig doel: de borduurtraditie levend houden en vrouwen uit het dorp een opleiding bieden.

Met de bijdrage van Kerk in Actie richtte het echtpaar een kamer in de parochiewoning in tot atelier, met een hoogwaardige borduurmachine en diverse naaimachines. In het atelier kunnen 12 meisjes en vrouwen uit het dorp opgeleid worden in de borduurkunst. Net toen het atelier klaar was, brak de coronapandemie uit. Het echtpaar kan daardoor nog niet starten met de opleiding. Wel zijn ze, samen met een borduurspecialiste uit het dorp, zelf dag en nacht aan de slag gegaan in de atelier. De eerste producten die zij hebben opgeleverd, kunnen op veel bewondering rekenen van de dorpsbewoners.

De borduurmachine is aangesloten op een computer, van waaruit borduuropdrachten kunnen worden aangestuurd. Op het computerscherm kun je vervolgens zien hoe naald en draad hun werk doen en hoe het borduurwerk vordert. Het invoeren van de borduuropdrachten vereist wel een speciale bewerking. Daarbij schiet de jonge Adrian Guţu, van de organisatie MCA, te hulp. "Als een klant een eigen borduursel wil, komt die bij ons met een schets. Mevrouw Alina bekijkt deze met de klant en maakt een definitief ontwerp. Die definitieve tekening zet ik om in een elektronisch bestand. Dat is best een lastige klus, maar het is ontzettend leuk als de computer de bestelling vervolgens uitvoert en we allemaal tevreden zijn met het eindresultaat", vertelt Adrian Guţu trots.

Over dit project

Door de economische situatie werken veel inwoners van Moldavië in het buitenland. Ouderen en kinderen blijven alleen achter. Moldovan Christian Aid (MCA) ondersteunt kerkelijke gemeenten om er voor deze kwetsbare mensen te kunnen zijn en helpt voorgangers bij hun diaconale initiatieven.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)