Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Werk van Kerk in Actie voor kwetsbare mensen in Moldavië op tv bij EO Metterdaad

De komende weekenden komt het werk van Kerk in Actie voor kwetsbare mensen in Moldavië op tv bij EO Metterdaad. Moldavië is het armste land van Europa. Veel inwoners zien geen andere mogelijkheid dan voor korte of langere tijd in het buitenland te gaan werken. U ziet ouderen en kinderen in beeld die alleen achterbleven en nu hulp ontvangen van de lokale kerken en partnerorganisaties van Kerk in Actie. Kijk naar deze uitzendingen als u wilt weten wat zij doormaken.

U kunt de tv-uitzendingen van EO Metterdaad zien op NPO2. Op de komende vier zaterdagen de lange uitzendingen van 17.10 tot 17.35 uur. Op de zondagochtenden daarna wordt deze uitzending herhaald om 12.00 uur. Op de maandag daarna kunt u de korte versie bekijken van 11.15 tot 11.25 uur.

De uitzendingen zijn achteraf terug te zien op de website van de NPO.

Aflevering 1 is uitgezonden op zaterdag 1 februari. 

Aflevering 2 is uitgezonden op zaterdag 8 februarl. 

Aflevering 3:

  • Zaterdag 15-02-2020, NPO2, 17.10uur (25 min.)

  • Zondag 16-02-2020, NPO2, 12.00 uur (25 min.)

  • Maandag 17-02-2020, NPO2, 11.15 uur (25 min.)

Aflevering 4:

  • Zaterdag 22-02-2020, NPO2, 17.10uur (25 min.)

  • Zondag 23-02-2020, NPO2, 12.00 uur (25 min.)

  • Maandag 24-02-2020, NPO2, 11.15 uur (10 min.)

De eindjes aan elkaar knopen
In een van de uitzendingen maken we kennis met Claudia (90) en haar dochter Tamara. Ze hebben beiden een zwakke gezondheid en moeten rondkomen van een karige uitkering. Warm of stromend water is er niet, ze hebben geen familie om bij te springen. Tamara was pianodocente op het conservatorium en kijkt met weemoed op die tijd terug. “Ik zie leerlingen die ik vroeger les gaf nu als artiesten op tv. Ik had een mooi leven toen. Nu heb ik mijn piano moeten verkopen. Eigenlijk bijna alles wat ik heb.” Omdat de economie er zo slecht voorstaat, is er simpelweg geen geld voor meer steun. Gelukkig springt Home Care, partner van Kerk in Actie, bij. Zij bieden verpleegkundige en andere hulp. Een van hen is Maria van 60, die kind aan huis is bij moeder en dochter. “Maria is mijn tweede dochter”, zegt Claudia zelfs stellig. Maar ook Maria moet twee banen combineren om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Een nieuwe ‘oma’
In een andere uitzending maken we kennis met Naduscha, een meisje van 13 dat voor Anna van 84 zorgt. Veel jongeren in haar dorp zorgen voor de ouderen. Priester Adrian, de voorganger van de kerk, zette een buddy-systeem op, waarmee hij jongeren uit de regio koppelt aan eenzame ouderen op het platteland. Hij wordt daarin gesteund door Moldovan Christian Aid (MCA), partner van Kerk in Actie, die kerken helpt in hun diaconale initiatieven. De jongeren helpen nu de ouderen in hun harde bestaan. Ze doen klusjes en genieten op hun beurt van de warme aandacht van de ouderen. Die moeten ze thuis vaak missen, omdat hun ouders in het buitenland werken. Naduscha is twee handen op één bank met Anna, totdat de kleindochter van Anna haar komt ophalen om de winter in de stad door te brengen. Naduscha gaat niet bij de pakken neer zitten en zoekt haar buddy-maatjes en priester Adrian op voor overleg. Ze krijgt een nieuwe ‘oma’ en de groep gaat bij haar langs met eten en om kennis te maken.

 

Over dit project

Door de economische situatie werken veel inwoners van Moldavië in het buitenland. Ouderen en kinderen blijven alleen achter. Moldovan Christian Aid (MCA) ondersteunt kerkelijke gemeenten om er voor deze kwetsbare mensen te kunnen zijn en helpt voorgangers bij hun diaconale initiatieven.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)