Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Coronacontrole

De afgelopen maanden zijn we overspoeld met cijfers en informatie over het coronavirus in Nederland, maar ook vanuit andere landen. Saskia en ik volgen het nieuws uit Indonesië natuurlijk aandachtig en zien dat de cijfers misschien verschillen, maar de onzekerheid en onduidelijk even groot is. Ook in Indonesië is de zogenaamde oversterfte veel hoger dan de overheidscijfers van coronaslachtoffers. Bovendien is in Indonesië ook onduidelijkheid over wat nu wel mag en wat niet. Terwijl ik merk dat Nederlanders veelal de grenzen van het toelaatbare opzoeken hoor ik over veel Indonesiërs die het zekere voor het onzekere nemen.

Spoken tegen corona

Eind maart was er een voorbeeld van Indonesiërs die de coronamaatregelen erg serieus nemen. Om te voorkomen dat mensen naar buiten zouden gaan hadden enkele mensen in het dorp Purworejo (niet ver van Yogyakarta) zich verkleed als spook (pocong). Deze spoken zaten op straat om mensen af te schrikken. Gezien een wijdverbreid geloof in spoken en geesten op Java was dit misschien best een effectieve methode.   

 

Schoonmoederbescherming

Een andere beschermingsmaatregel was misschien iets minder buitengewoon, maar wel even serieus. Een van Saskia's docenten Indonesische taal vertelde dat zijn schoonmoeder al sinds het begin van de pandemie bij ze logeert. In Indonesië is het sowieso gebruikelijker om met om het drie of meer generaties samen te wonen. Gezien de grotere kwetsbaarheid van mensen op leeftijd zorgt dit met het coronavirus wel voor enkele uitdagingen. Saskia’s docent had zijn schoonmoeder daarom verboden het huis te verlaten. Hij ging zelf nog wel naar de markt, maar vertelde dat zodra hij thuiskomt hij direct zijn kleding wast en zelf een douche neemt.

 

Gesloten dorpen

Dat veel Indonesiërs het coronavirus wel serieus nemen blijkt ook uit de berichten dat diverse dorpen vrij letterlijk zijn afgesloten van de buitenwereld. Het is interessant dat dit geen maatregel vanuit de overheid is, maar dat de dorpsbewoners zelf dit initiatief hebben genomen.   

In sommige opzichten gaan de corona-controlemaatregels dus verder dan in Nederland. Tegelijkertijd probeert men daar, net als hier, nu ook al weer naar versoepeling van de regels te kijken en gaan er steeds meer stemmen op voor een normal baru (nieuwe normaal).

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project