Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Doorgaan ondanks rellen en coronavirus

Borderline Lesvos, partner van Kerk in Actie, helpt vluchtelingen die vastzitten op het Griekse eiland Lesbos. De organisatie richt zich op medische zorg voor vluchtelingen. Ze bieden eerste hulp, informatie en transport aan vluchtelingen die met bootjes aankomen op de kust van Lesbos. In deze hectische en onzekere tijd gaan ze door met hun werk.

Alice Kleinschmidt werkt bij Borderline Lesvos. Ze houdt ons op de hoogte van de situatie ter plekke. Ze schrijft:

“Allereerst wil ik zeggen dat we heel blij zijn met jullie steun en aandacht! We hebben een hectische tijd achter de rug en dat is nog niet voorbij. Zoals jullie wellicht uit het nieuws hebben opgepikt zijn er begin maart rellen uitgebroken tussen de lokale bevolking en de politie. De spanningen op Lesbos tussen de verschillende groepen zijn helaas toegenomen, waarbij de politie traangas heeft gebruikt tegen de lokale Griekse bevolking die demonstreerde tegen de opening van een nieuwe ‘hotspot’ (vluchtelingenkamp). Op 1 maart moesten wij van de politie stoppen met onze activiteiten (Proti Stassi project) om mensen op te vangen die aankomen met bootjes.

Het is jammer om te zeggen maar de centrale overheid heeft ook niets gedaan om de verdere overbevolking van het vluchtelingenkamp Moria te voorkomen. In feite heeft Turkije al sinds september vorig jaar haar grenzen geopend. Zo kwamen er in in december 2019 alleen al op Lesbos meer dan 4000 vluchtelingen aan.

Onderwijs stilgelegd door coronavirus
Sinds het weekend van 7 en 8 maart leek de situatie te verbeteren en waren er bijvoorbeeld geen wegblokkades meer van protesterende eilandbewoners. Tot onze schrik hoorden we dat een centrum van een andere hulporganisatie in brand was gestoken. Niettemin waren we blij om weer met de lessen voor de kinderen te kunnen beginnen, tot we op 10 maart hoorden dat de overheid alle onderwijsactiviteiten, dus ook de onze, heeft gesloten wegens de uitbraak van het coronavirus. Dat is heel jammer, maar we respecteren uiteraard deze beslissing.

Low-profile hulp aan vluchtelingen op strand
Het Proti Stassi project voor hulp aan mensen die aankomen ligt ingewikkelder. We werkten in het haventje van Skala Sikaminias aan de noordkust samen met een aantal andere hulporganisaties, maar de overheid heeft deze plek gesloten omdat de bevolking boos was dat hier een opvangkamp zou komen. En dat terwijl er de laatste tijd helemaal niet zoveel bootjes aankwamen. Gewelddadige groepen kwamen op hulpverleners ‘jagen’, zodat de meeste hulpverleners hun staf terugtrokken naar Athene. De vluchtelingen worden sindsdien op het strand opgevangen, maar hun asielaanvraag wordt door niemand in behandeling genomen. Met de UNHCR hebben we op 8 maart overlegd hoe we de vluchtelingen toch van kleding, eten en drinken kunnen voorzien, maar we doen dat zo onopvallend mogelijk. We hebben nu al dagen geen bootje meer zien komen. In ons kantoortje in de oude kaasfabriek hebben we voldoende voorraad en zijn standby om te gaan helpen.

Opkomen voor minderjarige vluchtelingen
Zoals gezegd hebben veel hulporganisaties zich teruggetrokken vanwege het geweld, en er zijn ook buitenlandse vrijwilligers gearresteerd, maar ons team bestaat gelukkig uit lokale medewerkers, zodat wij niet zo voor aanvallen hoeven te vrezen. Wij doen nu ons best om iedereen zo goed mogelijk te informeren. Via onze contacten in Duitsland hebben we oproepen gedaan om minderjarige vluchtelingen naar Duitsland te laten gaan, wat door de Duitse regering goed is ontvangen, ze willen 1500 kinderen en jongeren opvangen.

Op dit moment worden in de haven van Mytilini, de hoofdstad van Lesbos meer dan 500 mensen vastgehouden die niet zijn geregistreerd als vluchteling en die de Griekse overheid direct wil terugsturen. Hierover hebben we grote zorgen.

We doen ons best en willen het liefst morgen weer opengaan om de lessen te hervatten. Intussen blijven we doorgaan met te berichten over de situatie en we proberen samen met anderen vooral een oplossing te vinden voor de alleenreizende jonge vluchtelingen. De situatie voor de vluchtelingen blijft beroerd en door de Turkije-deal blijft Lesbos voor hen een eiland-gevangenis. Ik durf er niet aan te denken wat er kan gebeuren als er coranabesmettingen komen onder de vluchtelingen.”

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project