Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een vaktraining biedt altijd weer kansen op vooruitgang

Sandra uit Ghana moest al jong werken. Op haar 19e kreeg ze de kans om een training bij een opvangcentrum in Accra te volgen. Ze leerde sieraden en tassen maken van kralen. Wat heeft Sandra meegemaakt en hoe gaat het vijf jaar later met haar?

Sandra moet al jong aan het werk op straat

Sandra komt uit een arm gezin. Haar vader werkt als drager op een grote markt in de Ghanese hoofdstad Accra. Het is zwaar werk onder slechte omstandigheden. Hij wordt ziek en raakt langzaam blind. Tot overmaat van ramp besluit Sandra’s moeder met haar jongere zusje weg te gaan. Sandra blijft alleen achter met haar vader. Er is onvoldoende geld om Sandra nog langer naar school te laten gaan. Alles gaat op aan de behandelingen van haar vader. Sandra moet zelf maar rond zien te komen: ze verkoopt allerlei kleine handelswaren op straat in de sloppenwijk waar ze “wonen”, ook wel het “Sodom en Gomorra” genoemd.

Vader en dochter verlaten Sodom en Gomorra

Op haar 19e komt ze in contact met opvangcentrum Lifeline. Ze leert er een jaar lang sieraden en allerlei producten van kralen maken. Na de opleiding verdient ze geld met de verkoop van kralen tassen.  Corona gooit roet in het eten. De verkoop loopt terug. Samen met haar vader besluit ze de sloppenwijk in het centrum van Accra te verlaten. Ze huren voor 1 euro per week een kleine woonruimte in een voorstad van Accra.

Kledingwinkel en tassen- en sieradenverkoop

Sandra werkt nu in een kledingwinkel waar ze 10 euro per week verdient. In de weekends en ‘s avonds maakt ze haar tassen en sieraden. Ze probeert steeds vaker klanten over te halen om bij de kleding een bijpassende tas of sieraad te kopen. Inmiddels verdient ze 15 euro per week met haar tassen en sieraden, die ze ook via sociale media verkoopt.

Bedankt voor je steun

Zoals duidelijk zal zijn is het nog steeds ploeteren voor Sandra om rond te komen. Toch is ze alle giftgevers dankbaar voor de kans die ze daardoor kreeg. Haar leven is er op vooruit gegaan. Ze bidt en hoopt dat andere meisjes deze kans ook kunnen krijgen. Namens Sandra: bedankt voor jullie steun.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project